Acuzaţiile pe care DNA i le aduce lui Marian Vanghelie

Data publicării:
vanghjelie crop 2

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„În 14 mai 2008, Marian Vanghelie, în calitate de primar al Sectorului 5 București, a încheiat, cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, două contracte de salubrizare stradală (ambele în valoare totală de 6.461.361,48 lei ce priveau în total 147 de străzi) și anexele respective la acestea. Cele două contracte au fost încheiate pe o perioadă de trei luni cu posibilitate de prelungire prin acte adiționale, dacă presupusa situație de urgență invocată de Primăria Sectorului 5, nu ar fi încetat.

Citiţi şi:

Un nou dosar DNA pentru Marian Vanghelie: "Suspect e fenomen naţional. Dacă nu eşti suspect înseamnă că eşti prost"

M. Vanghelie, despre noul dosar: "Abuz în serviciu pe salubrizare. Eu nu am făcut salubrizare, am fost atunci cu NATO"

Prevalându-se de o presupusă situație de urgență, la nivelul acestei instituții publice s-a decis externalizarea serviciilor de salubrizare, cu toate că, la nivelul Primăriei exista o secție specializată de salubritate stradală și menajeră, la care erau angajate 627 de persoane (începând cu anul 2007). În acest sens, au fost create premise pentru atribuirea acestor servicii unor societăți comerciale.

Potrivit legislației achizițiilor publice, în vederea atribuirii acestor contracte, selectarea procedurii de negociere fără publicarea unui anunț de participare impunea întocmirea unei note justificative în care să se motiveze această alegere.

În acest sens, au fost întocmite 3 note justificative (toate având același număr de înregistrare), documentația privind determinarea valorii estimate a contractului, alegerea criteriului de evaluare, precum și invitațiile de participare la procedura negocierii, fără publicarea unui anunț de participare.

Toate aceste documente au fost aprobate de suspectul Vanghelie Daniel Marian.

Expunerea motivelor din notele justificative nu avea însă nicio bază legală, întrucât la momentul respectiv nu exista nicio urgență dat fiind faptul că Primăria sectorului 5 avea un serviciu specializat care efectua curățenia stradală, care funcționa în acel moment și care, de altminteri, a continuat să funcționeze și după încheierea demersurilor prin care s-a încercat externalizarea serviciilor de curățenie stradală în Sectorul 5.

În același context, la data de 12 mai 2008, cu încălcarea dispozițiilor legale, suspectul Vanghelie Daniel Marian a aprobat referatul de necesitate și dispoziția prin care s-a constituit comisia de evaluare și negociere a ofertelor prin procedura de negociere fără publicarea unui anunț de participare. Membrii acestei comisii, cu încălcarea dispozițiilor legale (art.30 alin. 13 și 14 din Legea nr. 51/2006), au întocmit documentația ce a stat la baza încheierii celor două contracte.

Ca urmare a acestei conduite infracționale, a fost creat un prejudiciu Primăriei Sectorului 5 București în valoare totală de 2.000.194,41 lei, sumă ce constituie totodată și un folos necuvenit pentru cele două societăți comerciale, beneficiare ale contractelor de salubritate”.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri