Adopţii făcute ca la piaţă. Copii vânduți pe bani, saci de semințe și vacanțe

Data publicării:
Copil care doarme, copil adormit, somn_Gulliver GettyImages_august 2015

Viitorul unor copii, vândut pe câţiva euro şi vacanţe. Un asistent social din Braşov este acuzat că oferea copiii din centrele de plasament unor cupluri care îi dădeau "atenţii". Procurorii DIICOT au descoperit 12 astfel de cazuri şi ar fi convins-o şi pe o colegă din Covasna să îi fie complice.

Asistent social de 20 de ani, femeia a condus și filiala Brașov a Colegiului Național al Asistenţilor Sociali. E acuzată acum că vindea ca piaţă viitorul copiilor de care, teoretic, trebuia să aibă grijă. Cerea, ca să aprobe adopţii, bani, saci de seminţe pentru gazon sau îngrăşământ.

Promisiunile angajatei DGASPC: „Să mergeţi pe mâinile ei. (...) Într-un an o să aveţi copilul, deci în concediul viitor o să plecaţi cu copilul.” Sursa: interceptări

Procurorii DIICOT au găsit dovezi că încă de anul trecut femeia a primit bani şi cadouri de la familiile care doreau să adopte un copil. În schimb, femeia le promitea că îi va trece cu prioritate pe liste.

Cătălin Borcoman, prim procuror DIICOT Braşov: „De exemplu, suma de 1.000 de euro. Dar şi alte beneficii, constând în bunuri, intermedierea obţinerii unor servicii gratuite sau chiar în organizarea unor mese la restaurant.”

Femeia reuşea toate astea chiar sub nasul superiorilor.

Angajata protecţiei copilului folosea sediul instituţiei şi pentru propriul său ONG. Este vorba despre o asociaţie prin care îndruma familiile ce doreau să adopte un copil. Reprezentanţii Protecţiei Copilului spun că nu ştiau de faptul că asociaţia funcţiona chiar în această clădire.

Lidia Mailat, purtător de cuvânt DGASPC Braşov: „Obiectul convenţiei nu era axat pe adopţii. Erau servicii de igienă dentară pentru copiii din centrele de plasament, o parte din copiii din centrele de plasament.”

Chiar și cu toate aceste piedici, cei care au reuşit să adopte un copil îi sfătuiesc pe cei care îşi doresc un fiu sau o fiică să insiste până reuşesc.

Laura Pascu, mamă adoptivă: „Să se ducă la Direcţia de Protecţie a Copilului de unde aparţin, să citească foarte bine legea înainte de a se duce şi mai ales să vadă copilul, să se intereseze la doctor. Trebuie să se înarmeze cu legea, pentru că în lege sunt trecute toate actele necesare.”

Femeia este cercetată pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Anchetatorii cercetează şi o colegă a funcţionarei, care ar fi ajutat-o să falsifice datele unei anchete sociale. Procurorii au intervenit înainte ca adopţiile pe favoruri să fie făcute, dar spun că stadiul dosarelor era foarte avansat.

Femeia a ajuns în arest preventiv. Între timp, procurorii DIICOT studiază 12 dosare de familii care ar fi vrut să adopte copii, precum şi 15 dosare ale unor copii adoptabili. Sunt suspiciuni de nereguli în toate aceste cazuri.

Statisticile arată că adopţiile se realizează într-un interval de două luni până la trei ani, iar în acest an, la Braşov, au fost făcute 39 de adopţii, în vreme ce 21 de dosare sunt în lucru. La multe dintre acestea a lucrat şi funcţionara acuzată. DGASPC Braşov are solicitări de adopţii de la 86 de familii, iar 40 de copii aşteaptă să fie adoptaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...