Adresa MJ de retragere a proiectului de lege pentru modificarea codurilor a ajuns la CSM

Data publicării:
CSM - NOUA CONDUCERE
Foto: Inquam Photos / George Călin

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena (foto), a declarat, marţi că adresa Ministerului Justiţiei de retragere a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea codurilor penale a ajuns la CSM luni după-amiază, precizând că nu poate să se pronunţe acum, în calitatea pe care o are, dacă între proiectul trimis de Minister şi OUG 13/2017 sunt sau nu diferenţe.

CSM - NOUA CONDUCERE
Foto: Inquam Photos / George Călin

„În dimineaţa zilei de ieri, am primit proiectele de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, iar ca urmare a procedurii s-a stabilit termen pentru consultare la instanţe şi parchete 10 febnruarie. Până la sfârşitul programului (de lucru de luni, n.r.), nu am primit o înştiinţare din care să fi înţeles că ministrul Justiţiei ar fi retras acele legi. Însă, acum, dimineaţă, am fost înştiinţată că, târziu, spre după-amiază, nu aş putea să precizez acum ora, voi afla, într-adevăr a sosit o adrersă, o înştiinţare din cere rezultă că acele proiecte de legi au fost retrase”, a spus Mariana Ghena, la intrarea în Consiliul Superior al Magistraturii.

Întrebată dacă a constatat că între proiectul de lege trimis luni de Ministerul Justiţiei la CSM pentru avizare şi Ordonanţa de Urgenţă nr. 13/2017, care a fost abrogată duminică, a constatat diferenţe , Mariana Ghena a spus: „Nu pot să mă pronunţ, în calitatea pe care o am, nu pot să mă pronunţ acum”.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, anunţa, luni dimineaţă, că MJ eleborează un nou proiect de lege pentru modificarea codurilor penale, care va fi pus în dezbatere luni şi va rămâne în consultare publică 30 de zile, timp în care specialiştii îşi vor putea spune punctele de vedere.

Ulterior, Ministerul Justiţiei a transmis că renunţă la proiectul de lege pentru modificarea codurilor penale trimis Consiliului pentru avizare, precizând că „nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală” şi susţinând că în prezent centralizează deciziile pronunţate de Curtea Constituţională cu privire la aceste acte normative.

Consiliul Superior al Magistraturii anunţase însă că a primit, luni, de la Ministerul Justiţiei proiectul de lege pentru modificarea codurilor penale şi că urmează să stabilească data la care va fi luat în discuţie pentru avizare.

La Parlament, ministrul Florin Iordache s-a adresat jurnaliştilor care alergau după el: „Proiectul privind Codurile nu va mai fi depus niciunde; e nevoie de o dezbatere mai amplă.

Luni seară, Ministerul Justiţiei arăta că organizează un grup de lucru inter-instituţional pentru legea de modificare a codurilor penale, la care sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai tuturor profesiilor sistemului judiciar, societăţii civile şi mediului academic.

Guvernul a adoptat, în seara zilei de 31 ianuarie, prin Ordonanţă de Urgenţă, modificarea codurilor penale, fără avizul CSM. Cinci zile mai târziu, în 5 februarie, Guvernul a abrogat, prin Ordonanţă de Urgenţă, OUG 13/2017.

Consiliul Superior al Magistraturii discută, marţi, în plen, solicitarea Ministerului Justiţiei de avizare a Ordonanţei de Urgenţă prin care a fost abrogată ordonanţa vizând modificarea Codurilor penale. Solicitarea de avizare a proiectului a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei duminică 5 februarie, în ziua în care OUG 13 a fost abrogată de Guvern.

În solicitarea trimisă CSM, semnată de Florin Iordache, numărul legii privind Codul penal este scris greşit, repectiv Legea 268/2009”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri