Adrian Năstase: PSD nu are o politică coerentă în domeniul justiției. E posibil să avem un guvern „de coabitare”?

Data publicării:
adrian nastase foto facebook 01 12 2015

Fostul premier Adrian Năstase crede că Partidul Social Democrat nu are o politică coerentă în domeniul justiției și se teme că, la fel ca în ultimii ani, ne îndreptăm spre un nou guvern „de coabitare”. Fostul lider PSD consideră că majoritatea parlamentară ar trebui să dea un vot de încredere unui cabinet Grindeanu 2 și , care să adauge unele elemente la programul inițial de guvernare, inclusiv în domeniul politicii în materie de justiție.

adrian nastase facebook

„Desemnarea unui nou ministru al justiției, în contextul cunoscut al ordonanțelor de urgență, pune în discuție configurația viitoare a guvernului. Ținând seama și de faptul că procedura remanierii permite un un veto „temporar” al presedintelui. E posibil, în aceste condiții, să avem un guvern „de coabitare”, în care o parte a miniștrilor să fie politici și alții (altul) să fie tehnocrați? O formă de guvern mixt, „parțial color(at)”? Eventual, o formă de coabitare a executivului cu puterea judecătorească. Ar putea, de exemplu, CSM să delege pe cineva la ministerul justiției? Sau ar putea fi reactivat pactul de coabitare cu președintele, prin care zona justiției să se transfere la președinte, în cadrul „domeniilor rezervate” (alături de politica externă)? Cam asta s-a intâmplat, de fapt, în ultimii ani. În definitiv, și Robert Cazanciuc a fost un tehnocrat.

Este clar că PSD, în momentul de față, nu are formulată o politică relativ coerentă în domeniul justiției. Are, la nivelul unora dintre membri, un fel de impulsuri personale, cenzurate apoi, rapid, de liderii partidului. Sau are propunei intempestive, punctuale, identificate, pe drept sau pe nedrept, a fi în folosul unora dintre lideri. Lipsa unei abordări clare în acest domeniu, spre deosebire de domeniul fiscal sau de cel social, a creat „marea brambureală” din domeniul penal (spre exemplu „uite abuzul în serviciu, nu e abuzul în serviciu”). În plus, zeci de texte ale codului penal, declarate neconstituționale, au rămas în stand-by. E destul de clar, „vânătoarea de vrăjitoare” în domeniul luptei anti-corupție a creat multe pagube colaterale în ceea ce privește funcționarea administrației, inițiativa și procesul de decizie la nivelul liderilor politici sau în ceea ce privește capacitatea capitalului românesc de a concura capitalul străin în România. În plus, ea a oferit prilejul Uniunii Europene să cenzureze statutul și fondurile disponibile pentru țara noastră, invocând chiar autoflagelarea noastră, prefăcându-se că nu înțelege că este vorba, în principal, de o luptă pentru putere.

In aceste conditii, mi se pare mult mai importantă definirea unei politici moderne, coerente,in domeniul justitiei, de către PSD. Numirea ministrului justitiei – care ar trebui să fie instrumentul de punere in aplicare a ei – poate fi subsumată acestei decizii. Si la echipele de fotbal se pot face transferuri in timpul campionatului, dar noul jucător trebuie să-si asume culorile noului club. Un specialist adus din afara partidului la minister – intr-un guvern care se mandrea că este un guvern politic – ar trebui să-si asume o astfel de politică (dacă ea există). Nu să „peticească” sistemul inventat de Băsescu si Macovei.

In opinia mea, majoritatea parlamentară ar putea avea o initiativă de mai mare amploare, solicitând celor două Camere un vot de incredere pentru un guvern Grindeanu 2, care să adauge unele elemente la programul initial de guvernare, inclusiv in domeniul politicii in materie de justitie, si să facă inlocuirile necesare de ministri – acolo unde posturile sunt vacante dar, eventual, si la alte ministere. Ar putea fi modificată si configuratia guvernului – spre exemplu, adăugând o componentă institutională de comunicare publică.

O altă variantă ar fi – sper să nu se opteze pentru ea – atitudinea vulpitei care ii cerea Micului print să o domesticească.

PS 1 La ministerul justitiei – spun unii – ar fi nevoie ca secretarii de stat să fie dintre cei care isi asumă politica acestui guvern iar functionarii din minister să fie „tehnocrati”, nu doar vechi suporteri ai Monicăi Macovei.

PS 2 Nu voi obosi să scriu că ar fi utilă re-deschiderea departamentelor partidului, pentru a identifica noi specialisti din teritoriu, pe toate domeniile guvernării, pentru a avea un feed-back real din teritoriu si pentru a colecta noi initiative”, a scris Adrian Năstase pe blog.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri