Adrian Severin şi-a retras cererea de eliberare condiţionată

Data publicării:
161114_ADRIAN_SEVERIN_ICCJ_02_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul europarlamentar Adrian Severin şi-a retras cererea de eliberare condiţionată la două luni după ce a formulat-o, instanţa obligându-l să plătească 200 de lei cheltuieli judiciare. Adrian Severin a formulat cererea după ce a executat patru luni din pedeapsa de patru ani primită pentru luare de mită şi trafic de influenţă, el având însă dreptul la o astfel de solicitare după ce avea o treime din pedeapsă executată, respectiv un an şi patru luni.

161114_ADRIAN_SEVERIN_ICCJ_02_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cererea lui Adrian Severin trebuia să fie luată în discuţie marţi de Judecătoria Sectorului 5, însă judecata nu a mai avut loc întrucât fostul europarlamentar a anunţat că îşi retrage solicitarea.

„Ia act de retragerea cererii de liberare condiţionată. Obligă condamnatul la 200 de lei cheltuieli judiciare către stat”, se arată în decizia instanţei, care poate fi contestată în trei zile.

Adrian Severin a formulat cererea de liberare condiţionată la Judecătoria Sectorului 5 în 17 ianuarie, iar la primul termen de judecată, din 21 februarie, instanţa a amânat cauza pe motiv că Severin nu avea avocat.

La următorul termen, din 7 martie, Adrian Severin nu a fost adus din penitenciar la instanţă, iar judecătorul a constatat că sunt motive procedurale de amânare a cauzei, întrucât nu a fost citat la penitenciarul în care este în prezent încarcerat, stabilind următorul termen pentru marţi 21 martie.

Fostul europarlamentar Adrian Severin a cerut Judecătoriei Sectorului 5 să fie liberat condiţionat, după ce a executat patru luni din pedeapsa de patru ani de închisoare primită pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Fostul europarlamentar a fost condamnat în baza vechiului Cod penal şi are 62 de ani, astfel că poate fi liberat condiţionat după ce execută o treime din pedeapsă. De la data condamnării şi până în 21 martie, Adrian Severin a executat 125 zile de detenţie din cele 486 care ar fi trebuit să le execute.

Adrian Severin a fost condamnat definitiv, în 16 noiembrie 2016, de instanţa supremă, la patru ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de luare de mită şi trafic de influenţă, respectiv pentru că, în perioada decembrie 2010 - martie 2011, a acceptat promisiunea a doi jurnalişti de la ŢSunday Times" de a-i plăti 100.000 euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

La momentul investigaţiei jurnalistice, trei europarlamentari - Adrian Severin, fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler şi fostul ministru austriac de Interne Ernst Strasser - ar fi acceptat să-şi vândă serviciile unor jurnalişti ai ziarului The Sunday Times, care pretindeau că se ocupă cu acţiuni de lobby.

Reporterii au propus mai multor membri ai Parlamentului European să le plătească 100.000 de euro pe an în schimbul „ajutorului” pentru adoptarea unor amendamente. 

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri