Afacerile din spatele F.C. Petrolul, clubul preluat cu 30.000 de euro de frații Capră, în 2012

Data publicării:
petrolulafacere

Eu am spus tot timpul că Petrolul se poate autofinanța pentru că media suporterilor este de 10.000 pe meci, banii de la televiziune erau foarte mulți, se vânduseră anumiți jucători”, spune Valeriu Rachită, fost manager şi antrenor al F.C. Petrolul Ploieşti.

Povestea a început în 2006. Valeriu Răchită, fost jucător la Petrolul Ploieşti, a venit cu un plan de redresare pentru echipa aflată în acel moment la coada clasamentului. Clubul era deţinut atunci de Federaţia Sindicatelor Libere şi Independente Petrom.

Din acționariat făceau parte două societăţi comerciale, omul de afaceri Ioan Niculae, anchetat acum pentru infracţiuni economice şi corupţie, şi Liviu Luca, preşedintele sindicatului, condamnat la şase ani de închisoare în dosarul falimentării companiei Petromservice.

Pentru performanță ne trebuia ceva mai mult decât susținerea Primăriei. S-a găsit soluția Dan Capră”, spune Valeriu Răchită.

Omul de afaceri Dan Capră a cumpărat clubul Petrolul Ploieşti cu aproape 30.000 de euro, deşi cota de piaţă a fotbaliştilor era de sute ori mai mare. Lotul valora „câteva milioane de euro”, susține V. Răchită.

Dragostea ploieştenilor pentru echipa lor a fost exploatată de senatorul PSD Iulian Bădescu, care a candidat la primăria oraşului. A promis că va sponsoriza echipa dacă va fi ales. Devenit primar, s-a ţinut de cuvânt. Legea interzicea însă municipalităţii să dea bani unui club de fotbal dacă acesta nu aparţine primăriei.

Aşa că acţionarii Petrolului au înfiinţat o organizaţie neguvernamentală, prin care banii au ajuns la club. Ilegal, spun procurorii. Contractul nu ar fi fost vizat de directoarea financiară a primăriei.

În prima instanță, Consiliul local a votat alocarea sumei de 1,7 milioane de euro, după care tot Consiliul local a fost chemat la DNA, întrucât s-a apreciat că finanțarea nu a fost legală”, explică Raul Petrescu, primarul interimar al Ploieştiului.

Procurorii spun că primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu, a făcut nu doar plăţi ilegale. Şi-ar fi făcut şi lui parte din banii daţi ca sponsorizare: 300.000 de euro.

Noii acţionari au raportat în 2013 un milion şi jumătate de euro profit. Un an mai târziu anunţau Ministerul de Finanţe că au peste cinci milioane de euro. Un drum extrem de abrupt, în condiţiile în care salariile jucătorilor erau plătite în mare parte cu bani de la primărie. Iar în conturi intrau şi aproape trei milioane de euro din drepturi de televizare.

Conducătorii clubului au continuat să tragă în jos Petrolul Ploieşti. Anul trecut, principalii acţionari, fraţii Daniel şi Nicolae Capră, plus directorul general, au fost arestaţi pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Din spatele gratiilor, au apelat la singura soluţie care protejează clubul de faliment.

Clubul este în insolvență, ei nu mai pot participa în cupele europene. Petrolul Ploiești nu mai poate participa în cupele europene... doar în situația în care va reuși să iasă din această stare juridică”, spune Raul Petrescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri