Afacerile lui Mircea Băsescu. Pe fratele preşedintelui României, Revoluţia l-a găsit cu economii de sute de mii de dolari

Data publicării:
afaceri mircea basescu digi24

Mircea Băsescu mărturisea în urmă cu doar câţiva ani că Revoluţia l-a găsit cu economii de 600.000 de dolari, casă şi maşină. Prin urmare, i-a fost uşor să se lanseze în afaceri. Cea mai de succes a fost afacerea cu fabrica de îngheţată, apoi cea de prelucrare a cărnii de pasăre. În topul reuşitelor şi-a trecut şi o firmă prin care, cel puţin pe hârtie, închiria maşini şi alte echipamente.

Fost navigator, Mircea Băsescu s-a apucat de afaceri după evenimentele din decembrie 1989. Unele au mers, altele nu. Celebră este fabrica de îngheţată, unde avea 39% din acţiuni, iar soţia preşedintelui, Maria Băsescu, 20%. Din 2009, firma nu a mai funcţionat. A fost reactivată în iunie 2013, însă fără angajaţi şi fără producţie.

Ceva mai bine a mers o altă firmă, cu preparate din carne de pui, condusă din zona liberă a portului Constanţa Sud Agigea. Acesta este şi locul în care procurorii DNA au făcut flagrantul în care Mircea Băsescu îl acuza de şantaj pe fiul lui Bercea Mondial.

În fabrica din port se prelucrau semipreparate, iar 90% din producţie era exportată în state arabe şi în ţări membre NATO. În 2013, firma şi-a schimbat numele, iar acum o jumătate de an a intrat în insolvenţă. Adunase datorii de 10,3 milioane de lei şi avea de recuperat o sumă de zece ori mai mică.

A mai rămas astfel funcţională o singură afacere, cu sediul într-un bloc luxos din centrul staţiunii Eforie Nord. Societatea comercială îi mai are acţionari pe copiii lui Mircea Băsescu - Dragoş şi Raluca.

Mircea Băsescu şi-a încercat norocul şi cu activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, cu lactate şi brânzeturi, sau cu aprovizionarea navelor. Rând pe rând, a ajuns să le închidă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri