Afacerile pentru care este anchetat Sebastian Ghiță

Data publicării:
ghita in parlament - 7265575-Mediafax Foto-Octav Ganea

Sebastian Ghiţă este primul parlamentar din istoria României căruia procurorii i-au interzis să intre în Casa Poporului. Furios, a ţinut conferinţă de presă timp de o oră chiar în faţa Parchetului. A avut explicaţii pentru fiecare nouă acuzaţie.

Nu îmi cer scuze şi nu îmi pare rău că Partidul Social Democrat, Victor Ponta, eu, mulţi alţii am încercat să obţinem încrederea electoratului pentru funcţia de preşedinte al României”, spune Sebastian Ghiță.

Numai că procurorii spun că parlamentarul a dat bani grei, 350.000 de euro, pentru a-i convinge pe românii din Republica Moldova să-l voteze pe Victor Ponta.

Aşa că acum oamenii legii i-au interzis lui Sebastian Ghiţă să ia legătura cu prietenul lui, Victor Ponta.

Şi nu ar fi fost singura dată când Sebastian Ghiţă a cumpărat voturi, mai spun anchetatorii. În 2012 ar fi investit aproape 300.000 de lei în tigăi cumpărate la negru pentru a-i convinge pe prahoveni să îl aleagă deputat.

„După acest domn procuror, eu controlez tot ce se întâmplă în judeţul Prahova”, este reacția lui Sebastian Ghiță.

Parlamentarul mai este acuzat şi că şi-a folosit influenţa pe plan local pentru a obţine contracte cu statul pentru cumnatul premierului, Iulian Herţanu, şi pentru prietenul său, Dan Besciu. Nu o făcea gratis, ci încasa comisioane pentru fiecare lucrare, spun anchetatorii. Relaţia de prietenie este ilustrată de o serie de interceptări depuse la dosar.

Sebastian Ghiţă: Zi ce vrei tu să-ţi cânte! Ce vrei tu! Gândeşte-te la o melodie, care vrei tu ...

Dan Besciu: Marea albastră...

Sebastian Ghiţă: Bă, a fost de şase ori, dar nu mai contează! Pentru tine o punem a şaptea oară. Pentru cel mai bun prieten al meu! (...) La mulţi ani! Să trăieşti, să fii sănătos şi puternic! Şi să ai încredere în noi!

Sursa: dosar DNA

Unul dintre directorii Hidro Prahova s-a opus ca Iulian Herţanu să câştige contracte din fonduri europene. Însă Sebastian Ghiţă a fost cel care a rezolvat problema, spun procurorii DNA Ploieşti. Mai precis, deputatul ar fi trimis o scrisoare cu antetul Parlamentului, în care insista ca directorul să fie schimbat din funcţie. Lucru care s-a şi întâmplat.

Am vândut un număr de societăţi comerciale, eu, Sebastian Ghiţă. Am plătit impozite statului român. Acele societăţi valorau zeci de milioane de euro. Sunt bani curaţi, banii mei”, spune Sebastian Ghiță.

Procurorii îl contrazic - operaţiunile făcute între cele 54 de firme vândute unor rude, angajaţi sau parteneri de afaceri - erau menite să piardă urma banilor încasaţi ilegal din comisioane. Iar deşi firmele nu îi mai aparţineau pe hârtie, Sebastian Ghiţă se implica în administrarea lor. Peste 129 de milioane de lei ar fi fost spălaţi astfel. Şi nici impozitele despre care vorbea Sebastian Ghiţă nu ar fi fost plătite integral - statul ar fi pierdut peste 37 de milioane de lei din operaţiunile fictive derulate între aceste firme.

Anchetatorii au ajuns la Sebastian Ghiţă mergând pe firul unei fraude cu bani europeni - 170 de milioane de euro pentru reabilitarea reţelei de apă şi canal din mai multe oraşe din Prahova. Aşa au descoperit că firme controlate, prin intermediari, de Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta, ar fi obţinut ilegal lucrările. Iar Sebastian Ghiţă ar fi intervenit personal pe lângă şefii de la judeţ în favoarea acestor societăţi. Numai că de acelaşi proiect era interesat şi omul de afaceri Gheorghe Boeru, susţinut de liberalii din judeţ. Aşa a ajuns omul de afaceri să denunţe inclusiv comisioanele pe care le-ar fi încasat primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, cercetat acum în acelaşi dosar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri