Afirmaţiile preşedintelui, verificate de CSM. Traian Băsescu a spus că un jurnalist influenţează procurorii

Data publicării:
crop CSM-2

 

„Noi transmitem Inspecţiei Judiciare. Ei vor verifica toate aspectele. Problema este că nu este un actor politic aici. Este preşedintele României. Preşedintele României, conform Constituţiei, trebuie să aibă calitate de mediator, el trebuie să fie în afara jocului politic”, s-a decis în şedinţa CSM.

Inspecţia Judiciară trebuie să vadă dacă declaraţiile preşedintelui sunt adevărate. Dacă da, ar putea fi sesizată inclusiv DNA, dacă nu, preşedintele ar putea fi cercetat pentru încercări de influenţare a justiţiei.

Plenul a luat această decizie după ce judecătorul Horaţius Dumbravă a cerut CSM, în 10 septembrie, sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la declaraţiile făcute de preşedintele Traian Băsescu, potrivit cărora anumite "decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important". 

Judecătorul Horaţius Dumbravă preciza atunci că, în măsura în care afirmaţiile preşedintelui se dovedesc a fi reale, se impune sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în ce priveşte presupuşii procurori care au acţionat la comanda unui ziarist, fie declanşarea cercetării disciplinare faţă de aceşti procurori.

În caz contrar, arăta membrul CSM în sesizare, Inspecţia Judiciară trebuie să întocmească un raport privind aducerea atingerii independenţei justiţiei, a sistemului de justiţie reprezentat de parchete şi procurori, prin Ministerul Public.

Horaţius Dumbravă: Preşedintele să verifice toate declaraţiile magistraţilor, să vadă dacă sunt sau nu colaboratori ai serviciilor de informaţii

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al CSM, face apel la preşedintele Traian Băsescu să îşi îndeplinească datoria constituţională şi legală şi să verifice toate declaraţiile magistraţilor, pentru a vedea dacă sunt colaboratori sau informatori ai serviciilor de informaţii.

"Fac încă o dată apel la domnia sa (preşedintele Traian Băsescu, n.r.), ca acum, în ultimele zile de mandat, să îşi îndeplinească datoria constituţională şi legală şi să procedeze la verificarea tuturor declaraţiilor judecătorilor şi procurorilor, dacă sunt sau nu colaboratori sau informatori ai serviciilor de informaţii", a spus Horaţius Dumbravă, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit lui Dumbravă, aceasta este o obligaţie legală, prevăzută de articolul 7 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

"Aştept încă acest lucru, toate declaraţiile sunt astăzi aici, la CSM, nu are decât să le solicite şi să pornească la verificarea fiecărei declaraţii în parte şi să trimită înapoi la CSM, pentru fiecare judecător şi procuror, dacă este sau nu colaborator. Trebuia să se întâmple acest lucru de şase ani. De ce nu s-a fãcut ? Întrebaţi pe preşedinte şi Consiliul Suprem de Apărare a Ţării", a mai spus Horaţius Dumbravă.

Potrivit articolului 7 din Legea 303/2004 republicată, "judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora ş i personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreş ti ş i parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii".

Aceste persoane sunt obligate să completeze anual o declaraţie autentică, pe propria răspundere, din care să rezulte că nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.

"Consiliul Suprem de Apărare a Ţării verifică, din oficiu sau la sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii ori a ministrului justiţiei, realitatea declaraţiilor prevăzute la alin. (2). Încălcarea dispoziţiilor alin. (1) conduce la eliberarea din funcţia deţinută, inclusiv cea de judecător sau procuror", se mai arată în articolul 7 al Legii 303/2004.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri