Alistar, de la "afacerea apartamentul" şi ratarea Guvernului Ponta, la CSM

Data actualizării: Data publicării:
victor alistar fb
Sursa: Facebook

Directorul executiv al Transparency International a fost ales luni, prin vot în plenul Parlamentului, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, din partea societăţii civile. Nu este însă o noutate sprijinul de care Alistar se bucură din partea politicienilor PSD.

victor alistar fb
Sursa: Facebook

În 2012, în perioada de formare a Cabinetului condus de Victor Ponta, propunerea iniţială a acestuia pentru portofoliul Transparenţă Decizională, în persoana lui Victor Alistar, a picat înainte de nominalizarea oficială.

Decizia în cazul Alistar venea pe fondul criticilor din spaţiul public privind starea sa de incompatibilitate şi a precizărilor ANI, solicitată să explice situaţia lui Victor Alistar.

„Agentia Naţională de Integritate a constatat că Alistar Teodor Victor s-a aflat, în perioada 23 ianuarie 2007 - 1 martie 2009, în stare de incompatibilitate, întrucât a deţinut, concomitent, calităţile de funcţionar public - purtător de cuvânt în cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Director Executiv în cadrul Asociaţiei Române pentru Transparenţă, începând cu anul 2004, şi avocat definitiv în cadrul Cabinetului individual de avocatură "Alistar Teodor Victor", începând cu 23 ianuarie 2007 şi până la dată constatării.

Lui Alistar Teodor-Victor i se aplică sancţiunea prevăzută de dispoziţiile art. 25, alin. (2) din actul normativ amintit, în sensul decăderii din dreptul de a mai exercită o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioada de 3 ani, de la dată rămânerii definitive a actului de constatare, respectiv până la dată de 07.08.2012.

Legalitatea sancţiunii a fost confirmată şi de dispoziţiile Deciziei Curţii Constituţionale nr. 54 din 25 ianuarie 2011 referitoare la sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Plenului Senatului nr. 31 din 15 decembrie 2010 privind alegerea celor doi reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii, publicată în Monitorul Oficial nr. 90 din 3 februarie 2011”, se arăta într-un comunicat al ANI din luna mai 2012.

Mai mult, arăta agenţia de integritate, „orice alte litigii aflate pe rolul instanţelor de judecată au fost iniţiate de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, ca urmare a rămânerii definitive a stării de incompatibilitate, şi nu au legătură cu consecinţele juridice ale aplicării prevederilor legale privind incompatibilităţile în funcţiile şi demnităţile publice”.

De-a lungul timpului, numele lui Alistar a mai ajuns în atenţia presei într-o situaţie controversată. Astfel, pe vrema în care primarul Capitalei era Viorel Lis, Victor Alistar a fost acuzat că a primit ilegal un apartament din fondul locativ municipal. Era, la vremea aceea, şeful protocolului din Primăria lui Lis. Ulterior, un control efectuat în mandatul de edil general al lui Traian Băsescu, a evidenţiat că şi mama lui Alistar primise un apartament, repartizat tot din fondul locativ, iar cei doi locuiau împreună.

Potrivit relatărilor de presă, Alistar a renunţat în cele din urmă la apartament şi a pierdut şi un proces.

Victor Alistar a avut de-a lungul timpului poziţii critice la adresa DNA, fiind invitat constant în platoul televiziunii contrlate de familia Voiculescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri