Ambasadorul SUA: Suntem dezamăgiți de votul din Parlament în cazul Oprea

Data actualizării: Data publicării:
hans g-1. klemm

Ambasada SUA a a criticat votul din Senat în urma căruia fostul ministru Gabriel Oprea, acuzat de DNA de ucidere din culpă în cazul polițistului Gigină, rămâne cu imunitate.

hans g. klemm

„Deşi nu comentăm cu privire la cazuri individuale, un principiu esenţial al democraţiei este faptul că toţi oamenii sunt egali în faţa legii”, se arată într-un comunicat al misiunii diplomatice.

Ambasasadorul SUA, Hans Klemm, a întărit această declarație: „Așa cum ambasada mea a exprimat de multe ori și am emis o declarație din nou astăzi (marți — n.r.), credem cu tărie că nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege și că vinovăția și nevinovăția este ceva ce ar trebui determinat în tribunale și nu în Parlament. Suntem dezamăgiți că Parlamentul a acționat în așa fel încât domnul Oprea să aibă imunitate”, a spus Hans Klemm, potrivit Agerpres.

Ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell, nu a dorit să comenteze decizia senatorilor în cazul Gabriel Oprea, dar a subliniat că există un principiu general potrivit căruia legea trebuie să fie egală pentru toți.

Nu pot să comentez cazuri individuale. Legea și procedurile sunt aplicabile pentru România, avem sisteme diferite în Marea Britanie, dar știu că există un principiu general, important, urmărit în Marea Britanie și în România și în toate democrațiile, potrivit căruia legea trebuie să fie egală pentru toți”, a spus Paul Brummell.

Cei doi au participat azi la un eveniment dedicat anticorupției în sectorul de business.

Senatorii au votat luni împotriva cererii DNA privind urmărirea penală a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă. S-au înregistrat 45 de voturi pentru și 73 împotrivă.

DNA a solicitat acordul Senatului pentru a începe urmărirea penală împotriva lui Gabriel Oprea. Săptămâna trecută, Comisia juridică a avizat pozitiv solicitarea. Însă, în plen, colegii fostului ministru de Interne au respins cererea.

Votul de ieri îi plasează pe procurorii anticorupție în imposibilitatea stabilirii răspunderii penale a fostului ministru de interne pentru moartea polițistului Bogdan Gigină, a anunțat DNA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri