Amendamentele din Comisia Iordache pun la adăpost hoţi, tâlhari, criminali, pedofili. Studii de caz prezentate de un procuror DIICOT

Data publicării:
florin iordache_govro

Într-un şir de postări pe contul de Facebook, procuroarea DIICOT Antonia Diaconu trece în revistă câteva situaţii concrete care vor rezulta în urma modificărilor propuse de PSD, ALDE şi UDMR la Codurile penale. După cum se poate observa, cele mai vulnerabile sunt tot victimele, minore sau majore, ale unei game largi de infracţiuni - de la economice şi informatice, până la cele comise cu violenţă. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"Atât eu, cât și colegii mei am postat cazuri concrete, ne confruntăm cu ele în fiecare zi și ne vom confrunta și în continuare. Am ales să le prezentăm simplu și direct. Așa cum ele se și întâmplă. (...) Nici eu nu aș înțelege dacă un medic mi-ar explica o procedură medicală cu termeni de specialitate. Iar lucrurile astea ne privesc pe toți, deci trebuie înțelese de toți", îşi explică demersul procuroarea DIICOT.

Iată, aşadar, despre ce va fi vorba, în caz că amendamentele din Comsisia condusă de Florin Iordache vor deveni şi literă de lege:

Situaţia 1

"De ce te afectează și pe tine modificările Codului Penal și Codulul de Procedură Penală?

Ai o fetiță de câțiva anișori, ești mândru de ea, e și frumușică. Se joacă cu copiii în fața blocului. Vine un cetățean și se masturbează în fața ei.  De acum, cetățeanul nu va mai putea fi arestat preventiv!

Fetița de mai sus, a crescut, s-a făcut adolescentă, cu toate complicațiile pe care le presupune asta. Este sedusă de un individ care profită de naivitatea și lipsa ei de experiență și o convinge să facă sex cu el. Fata ta are 13 ani. Acest individ nu va mai putea fi arestat.

Sora sau soția ta, mama ta ori chiar fetița de mai sus va cădea victimă a unei infracțiuni. Poate cele descrise mai devreme, poate altele, și mai grave. Autorul este prins. Dacă infractorul dorește va putea asista la orice act de urmărire penală efectuat, inclusiv la audierea victimei. Deci persoana dragă ție, care și așa trece printr-o dramă, va trebui să dea din nou ochii cu agresorul ei în biroul procurorului ori polițistului și eventual să și răspundă întrebărilor lui.

Dacă crezi că e o glumă, nu e. Acestea sunt câteva dintre modificările pe care, de mâine, parlamentul le va vota."

Situaţia 2

"De ce te afectează și pe tine modificările Codului Penal și Codului de Procedura Penală? 
O doamnă sau un domn înt -o seară are o urgență și are nevoie să scoată niște bani de la bancomatul din colțul blocului. Iese din casă, își scoate banii și vrea să se întoarcă. De ea/el se apropie un cetățean, o/îl lovește cu o bată în cap, îi ia banii și o/îl lasă într-o baltă de sânge. Poate pentru multă vreme nici nu o/îl găsește nimeni. Până la urmă se află, se ridică imaginile de la bancomat. Surpriză! Nu pot fi folosite pentru a fi identificat autorul și probată fapta lui pt că așa zice codul ce ar trebui să apere și persoanele vătămate.

Dacă tu crezi că e o glumă, nu e. Acestea sunt câteva dintre modificările pe care de mâine, parlamentul le va vota."

Situaţia 3 

Închipuiți-vă o percheziție informatică pentru o infracțiune oarecare (economică, de violență sau alta), în computerul suspectului se găsesc fișiere video conținând imagini cu caracter pornografic înfățișând minori cu vârste de 5-6 ani. Ce puteam face până acum? O nouă anchetă pentru a identifica autorul. Ce am putea face dacă modificările se adopta? Te uiți, te oripilezi că om normal ce ești, te frustrezi puternic că procuror ce te găsești și distrugi fișierele.

Dacă tu crezi că e o glumă, nu e. Acestea sunt câteva dintre modificările pe care de mâine, parlamentul le va vota."

Mai mulţi procurori, de la diverse parchete, au început să explice, încă de miercuri seara, cât de grave vor fi implicaţiile modificărilor la Codul penal şi cel de procedură penală, aflate pe masa Comisiei speciale, condusă de Florin Iordache. E vorba de zeci de amendamente pe care PSD, ALDE şi UDMR le-au propus şi pe care, începând de luni, vor începe să le voteze în comisia în care, recent, au mai fost modificate radical trei legi esenţiale ale justiţiei. Acestea din urmă au trecut deja şi de plenul Camerei Deputaţilor.

Mai jos puteţi găsi şi:

*Analiza procuroarei Alexandra Lăncrănjan, care instrumentează dosarul "Dragnea-Tel Drum"

*Analiza procuroruluiClaudiu Mihai Bădan 

*Concluzia judecătorului Cristi Danileţ

*Lista cumpletă (până acum) a amendamentelor-problemă și impactul lor

*Analizele făcute de Parchetul General, DNA şi DIICOT

*Reacţia Laurei Codruţa Kovesi

*Editorialul lui Dan Turturică: Efectul pozitiv al asaltului împotriva justiţiei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri