Ana Birchall, audiată la DNA

Data actualizării: Data publicării:
ana birchall fb2

Ana Birchall, deputat PSD, dă explicaţii, la această oră, la DNA Ploieşti. Procurorii au citat-o ca martor în dosarul în care fostul premier Victor Ponta şi deputatul Sebastian Ghiţă sunt cercetaţi sub control judiciar.ana birchall fb2

Victor Ponta şi-ar fi folosit influenţa pentru ca Sebastian Ghiţă să ajungă deputat, spun procurorii. În schimb, Sebastian Ghiţă ar fi achitat cheltuielile pentru ca fostul premier al Marii Britanii, Tony Blair, să se întâlnească în România cu Victor Ponta.

Am fost chemată în calitate de martor şi vă rog foarte mult să mă lăsaţi să dau declaraţiile în faţa anchetatorilor şi vă promit că declar la sfârşit”, a spus Ana Birchall la sosirea la DNA Ploiești.

Fostul premier Victor Ponta scria pe Facebook luna trecută că inițiativa aducerii fostului prim-ministru britanic la București i-a aparținut Anei Birchall, pe atunci secretar internațional al PSD, devenită ulterior deputat PSD de Vaslui după alegerile din decembrie 2012.

Toate negocierile privind programul vizitei și partea de donații au fost purtate direct de către Ana Birchall cu biroul Dlui Blair din Londra, cu cele două fundații care au organizat (Center for American Progress și Fundația Multimedia) și cu Ambasada Marii Britanii la București. Am aflat pentru prima dată suma donației, firma care a donat și beneficiarul din documentele anexate la dosarul penal de către DNA Ploiești”, scria Victor Ponta.

Ca reacție la aceste afirmații, Ana Birchall a spus că în calitate de secretar internațional al PSD era obligată de a propune organizarea unor evenimente cu invitați internaționali, dar că nu s-a ocupat de detaliile financiare.

Neavând legitimitatea și calitatea juridică să mă implic în aspectele de natură financiară am transmis fundației organizatoare din România mesajul echipei oaspetelui din Marea Britanie, pentru continuarea directă a dialogului, contribuția mea oprindu-se aici”, a spus ea.

Potrivit procurorilor, Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă pentru a organiza vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.

Miza - premierul de atunci ar fi câștigat capital politic, din mediatizarea întâlnirii cu o personalitate internațională, iar deputatul ar fi candidat pentru un nou mandat într-un colegiu eligibil la alegerile parlamentare din 2012.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri