ANCHETĂ Digi24. Remus Truică, gaj cu terenul statului

Data publicării:
remus truica mediafax

Cel care altă dată stârnea invidia multor bărbaţi pentru relaţia intens mediatizată cu Patricia Kass este pus acum într-o situaţia jenantă.

Banca de la care în urmă cu şase ani a împrumutat 3 milioane de euro îşi vrea banii înapoi şi a trimis un executor judecătoresc să-i inventarieze proprietăţile.

Şi avocata Irinei Truică a ţinut să participe la măsurători, dar n-a reuşit, nici măcar după ce a venit poliţia: „Sunt ambii soţi semnatari, însă la momentul respectiv doamna Truică a semnat ca orice soţie încrezătoare în soţul ei, fără să citească prea mult”.

Din acest motiv şi Remus Truică amână să restituie banii. Consideră că şi soţia ar trebui să plătească, doar a semnat. Bancii însă nu-i pasă.

Chiar dacă de la stradă nu se vede mare lucru, gardul din pădurea Snagovului delimitează un domeniu impresionant pe care Remus Truică îl are. Este un teren cu o suprafaţă de cel puţin două - trei hectare. Un teren pe care se află construite mai multe case, două terenuri de sport, dar şi o piscină. În urmă cu şapte-opt ani, omul de afaceri susţine că tot acest domeniu valora cel puţin 10-15 milioane de euro.

Un domeniu pe care Remus Truică are chiar şi pistă pentru elicopter, însă riscă să îl piardă, chiar dacă valoarea creditului este de trei ori mai mică. De altfel, fostul şef de cabinet al premierului Adrian Năstase chiar recunoaşte că ar putea achita creditul oricând.

Terenul pe care îl revendică banca a fost cumpărat de Remus Truică în 2004, pe când era şeful de cabinet al lui Adrian Năstase, prim ministru al României la acea vreme.

De altfel, după ce presa a vorbit despre ingineriile notariale şi cadastrale prin care Truică a ajuns proprietarul terenului de lângă pădurea Scroviştea, acesta a fost demis chiar de Adrian Năstase. De atunci s-a lansat serios în afaceri, iar firma sa a cunoscut o ascensiune spectaculoasă, în doar doi ani profitul ajungând să fie de 25 de ori mai mare. Nici nu era greu, a câştigat licitaţii organizate de Ministerul Finanţelor Publice, Televiziunea Publică sau Guvernul României. Acum este în atenţia procurorilor. Numele lui Remus Truică apare în dosarul Microsoft.

Reporterii Digi 24 au descoperit că Remus Truică a folosit un teren al statului român drept garanţie pentru un credit de 3 milioane de euro

Mai mult decât atât, el a şi vândut respectivul teren fără acordul proprietarului de drept. Iar pentru a întocmi actele, Remus Truică s-ar fi folosit de calitatea de şef de cabinet al fostului premier, Adrian Năstase.

Terenul de 22 de hectare face parte dintr-o insulă situată pe lacul Snagov. Povestea sa începe în urmă cu 11 ani, dar nu a fost finalizată nici până acum.

În 2010, Truică ar fi pus mână pe încă 3 milioane de euro, bani dintr-un credit ipotecar, pe care l-ar fi luat tot cu ajutorul unui teren de aici, din Snagov. Ar fi fost o afacere gândită încă din 2002, perioadă în care el lucra pentru Guvernul României

În august 2002, Guvernul Năstase transfera, prin hotărâre de Guvern, mai multe terenuri şi clădiri din adiministrarea statului, în cea a autorităţilor locale. Pe listă, au intrat pe neaşteptate şi 473 de hectare din Snagov, o zonă unde, până în decembrie 89, era un lac, ulterior asanat. Iar cel care ar fi lucrat pentru a transfera abuziv insula în proprietatea Consiliului Local Snagov era Remus Truică, şeful de cabinet al premierului de atunci. Cinci ani mai târziu, insula trecea mai departe din domeniul public - în cel privat al localităţii. Au mai trecut doi ani până când Comisia Locală de Fond Funciar a dat acest teren, în loturi de câte 4 hectare, unor foşti proprietari de terenuri.

Şi, din nou, Remus Truică ar fi cel care a încheiat contracte de vânzare-cumpărare cu toţi cei care au primit de la Primărie teren pe insulă. Preţul: 100.000 de euro-parcela, adică 2,5 euro pentru un metru pătrat. Un preţ derizoriu, pentru una dintre cele mai scumpe zone din jurul Capitalei.

Truică ar fi vândut mai departe terenul, cu câte 2 milioane de euro - bucata de pământ, dar aşa-zişii cumpărători ar fi de fapt presupuşi oameni-paravan. E vorba de persoane cu venituri mici, care nu ar fi avut astfel de sume. Unul dintre ei este George Lişu. Tranzacţia, încheiată pe 26 aprilie 2010 e semnată şi de Irina Truică. În aceeaşi zi, Remus Truică şi George Lişu merg împreună la bancă, pentru a lua creditul de 3 milioane de euro.

Documentele pentru credit ar fi fost semnate la sediul central al unei bănci, iar banii nu ar fi fost ridicaţi de omul de afaceri, ci de o altă persoană.

Respectiv de George Lişu, care nu a mai returnat creditul. Nu şi-ar fi permis. Spune că a cerut ajutorul lui Remus Truică, dar acesta a ridicat din umeri. Aşa că banca a declanşat procedura de executare silită pe numele său.

Marea surpriză vine însă de la Apele Române. Conducerea instituţiei răspunde printr-un document oficial, la cererea Digi24, că Apele Române au fost în tot acest timp proprietar al terenului. În acte, acum în dreptul insulei apar 2 proprietari. Pentru că Remus Truică a reuşit ceea ce instituţia statului nu a reuşit niciodată. Să intabuleze terenul statului pe numele său.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri