Anchetă în Germania în dosarul EADS 

Data publicării:
eads crop - guliver gettyimages

În căutarea dovezilor, procurorii nemţi au făcut mai multe percheziţii la filiale Airbus Defence and Space, fosta EADS, iar reprezentanţi ai companiei au anunţat că, la rândul lor, au deschis o anchetă internă. Investigaţia este descrisă pe larg de un cotidian din Germania.

Procurorii de la Munchen verifică acum legalitatea contractelor care i-au adus concernului EADS trei miliarde de euro. Un fost angajat EADS al filialei din Marea Britanie pretinde că a fost concediat după ce a anunţat autorităţile despre ilegalităţile din acordul cu Arabia Saudită.

M-am dus la persoana pe care o credeam cea mai de încredere din această ţara, comandantul de brigadă, pe care îl ştiam de 25 de ani pentru că am făcut armata împreună. Am avut încredere în el şi am avut încredere în ministerul Apărării din Marea Britanie să îmi ofere protecţie în urma acestor dezvăluiri. Nu s-a întâmplat aşa”, a spus Ian Foxley, fost angajat EADS.

Percheziții în Germania la compania Airbus, suspectată de corupție în cazul unor contracte încheiate cu România

În România, contractul semnat cu EADS pentru securizarea frontierelor este secretizat. De aici şi suspiciunile procurorilor anticorupţie. „În acelasi dosar care vizează și licențele Microsoft sunt verificate și contractele denumite de presă EADS”, a spus Laura Codruţa Kovesi procurol şef DNA.

Contractul cu EADS a fost negociat în 2004 de ministrul de interne de atunci, Ioan Rus, şi semnat când ministerul a fost preluat de Marian Săniuţă. Procurorii spun că acordul, care a costat România 750 de milioane de euro, a fost realizat pe baza unor "înţelegeri ascunse" şi că mita ajungea la conducerea ministerului de interne şi la apropiaţi ai lui Adrian Năstase. Mai mult, procurorii spun că oficialii au semnat contractul

„Fără să fie precizate în detaliu soluţiile tehnice, echipamentele şi serviciile ce urmau să fie livrate, acestea urmând să fie agreate ulterior de EADS”, se arată în dosarul DNA.

O parte dintre intermediarii mitei au fost arestaţi în dosarul Microsoft şi sunt chemaţi să dea declaraţii şi despre EADS. Pe lista suspecţilor este şi fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, Cătălin Harnagea. Cel care era ministru de interne când au început negocierile cu EADS nu se consideră însă implicat în scandal. „Nu am niciun fel de problemă legată de EADS şi nici de alte situaţii de acest tip. Va fi anchetă probabil şi se va vedea”, a spus Ioan Rus, fost ministru de Interne.

Contractul a trecut prin mâna a șapte miniştri de Interne şi a fost renegociat de mai multe ori. Nici acum, după aproape 10 ani de la începerea discuţiilor cu EADS, nu şi-a atins scopul: primirea în spaţiul european de liberă circulaţie. Tocmai corupţia este unul dintre reproşurile aduse constatant de oficialii europeni care refuză să ne accepte în Schengen.

ROMÂNIA FURATĂ| EXCLUSIV: Contractul semnat de EADS Deutschland şi Fujitsu Siemens Computers. Cine sunt subcontractorii prin care s-ar fi dat mita

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri