Andrei Chiliman, cercetat în libertate. Judecătorii au impus controlul judiciar

Data publicării:
CHILIMAN RETINUT MEDIAFAX

ACTUALIZARE 23.50. Andrei Chiliman va fi cercetat sub control judiciar, a decis instanţa supremă. Chiliman a aşteptat decizia acasă, după ce i-a expirat ordonanţa de reţinere.

Tot măsura controlului judiciar a fost luată şi pentru ceilalţi suspecţi din dosar - Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL, Ioana Costescu, consilierul personal al primarului şi consilierul local Ion Brad. Potrivit anchetatorilor, edilul de la Sectorul 1 şi apropiaţii săi ar fi cerut comisioane din contractele pe bani publici ale primăriei.


Milioanele de euro luați mită de-a lungul anilor de gruparea Chiliman ajungeau, potrivit procurorilor, în seifurile PNL și în conturile unor televiziuni de știri plătite să tacă. Sunt doar câteva din detaliile unei afaceri de corupție care, potrivit DNA, a durat ani de zile.

Reporter: Aţi dat bani proveniţi din şpagă Partidului Naţional Liberal?

Andrei Chiliman: Nu.

Pe primar îl contrazic procurorii, care spun că mita era primită chiar în sediul PNL sector 1.

Plata „comisionului” se făcea foarte discret, de regulă fiind acceptate doar predările de bani în numerar, în locaţii stabilite de către Vlad Moisescu - ca de exemplu sediul PNL Sector 1 din Bulevardul Bălcescu”, sustin anchetatorii.

Nu doar sediul PNL apare în actele procurorilor ci şi locul de muncă al edilului - primăria sectorului 1. Când Andrei Chiliman nu era la birou, banii ajungeau la consilierul acestuia, Vlad Moisescu, în biroul din Primăverii”, transmite corespondentul Digi24 Laurențiu Rădulescu.

Procurorii spun că Vlad Moisescu, un apropiat al primarului Andrei Chiliman, era capul grupării infracţionale din care face parte şi edilul. Vlad Moisescu ar fi avut relații și la nivel guvernamental.

Activitatea lui Moisescu Vlad nu s-a limitat la nivelul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, ci s-a extins şi la nivelul Guvernului condus de Călin Popescu Tăriceanu, în sensul că exercita acte de trafic de influenţă determinând angajarea unor funcţionari de rang înalt”, spun anchetatorii.

Adică numea pe cine voia atunci când avea nevoie. Şi nu pe gratis, spun procurorii, ci în schimbul unor sume de bani ori servicii. În faţa celorlaţi însă, făcea pe lupul moralist.

Discuție Vlad Moisescu – Sebastian Ghiță

MOISESCU VLAD - Ce faci, SEBILICĂ?

GHIŢĂ SEBASTIAN - Ce să fac, mă uitam la ROMÂNIA TV cum arată ăştia şpăgile lu' Diacomatu' şi mă minunam şi eu.

MOISESCU VLAD - Aoleu!

GHIŢĂ SEBASTIAN - Câţi bani… Câţi bani au putut să ia ăştia.

MOISESCU VLAD - Ce urât, mă! Ce urât! Ce urât! E groaznic!

GHIŢĂ SEBASTIAN - Nesimţiţii pământului!

MOISESCU VLAD - Ei, na!

Nu este singura legătură pe care o fac anchetatorii între gruparea Chiliman şi Sebastian Ghiţă.

Au existat situaţii, ca de exemplu Romprest, în care Vlad Moisescu solicita ca parte din procentul stabilit de 10%-15% să fie plătită prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate către B1 TV, România TV şi alţi furnizori de media, prin care în realitate îşi asigura protecţie, cât şi lui Chiliman Andrei şi Ioana Costescu, le-a spus un martor procurorilor.

Reporter: 15% ar fi ajuns la dumneavoastră?

Vlad Moisescu: Nu este adevărat!

Reporter: Niciodată nu aţi câştigat? Pe ce se bazează procurorii? Ajungeau bani şi la partid?

Anchetatorii arată că afacerile ilegale din primăria sectorului 1 erau gestionate de Vlad Moisescu înainte ca Andrei Chiliman să ocupe fotoliul de primar. Martorii din dosar povestesc că edilul sectorului 1 a primit indicaţii clare din prima zi de muncă, şi anume să încheie contracte publice cu compania controlată de fraţii Horpoş, Straco Group SRL. Apoi au început să apară şi alte companii mari dispuse să plătească pentru a câştiga lucrări publice în sectorul 1. Aşa se face că în decurs de patru ani, comisioanele plătite de administratorii acestor firme s-au dublat, de la 7% la 15%.

Procurorii spun că mita încasată pentru contractele acordate cu dedicaţie era împărţită de primar cu complicii săi. 30% din sumele obţinute ar fi ajuns la Andrei Chiliman, care, potrivit procurorilor, garanta favorizarea firmelor. La Vlad Moisescu ajungea 15% din mită. Acelaşi procent îl încasa şi Ioana Costescu, consiliera personală a lui Andrei Chiliman, în timp ce 10% ajungeau la PNL Sector 1. Şi Ion Brad, consilier local, primea tot 15%. Restul de 15% din totalul mitei, spun procurorii, erau fosite de Andrei Chiliman şi complicii săi pentru a cumpăra tăcerea diverşilor funcţionari din primărie, prinşi în angrenajul aprobării contractelor.

Ancheta în acest dosar a început cu reţinerea cumnatului lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, acuzat de deturnare de fonduri europene. Alături de el sunt cercetaţi deputaţii Sebastian Ghiță şi Vlad Cosma şi tatăl acestuia, preşedintele suspendat al CJ Prahova, Mircea Cosma. Apoi cercetările au fost extinse şi mai mulţi oameni de afaceri au fost puşi sub acuzare. Printre ei şi Gheorghe Boeru, unul dintre beneficiarii de contracte cu primăria sectorului 1. Este unul din denunţătorii lui Andrei Chiliman.



ACTUALIZARE 17.30. O primă informație este dată de un martor cu identitate protejată, cel mai probabil unul dintre oamenii de afaceri care a făcut denunț în acest caz, care le-a povestit procurorilor că începând cu 2004 acel comision perceput de gruparea Chiliman era de 7%. Ulterior în 2007 comisionul a crescut la 10%, iar în 2012 a ajuns la 15%.

Același martor le-a povestit procurorilor că, în unele situații, comisioanele ar fi ajuns la televiziunile B1TV și România TV precum și la alți furnizori media, reprezentând contravaloarea unor servicii de publicitate.


ACTUALIZARE 16.40. Apar noi detalii în dosarul lui Andrei Chiliman. Potrivit anchetatorilor Andrei Chiliman și apropiații săi blocau plățile și mergeau până la anularea contractelor. Comisioanele au fost la început de 7% și apoi au crescut până la 15%.


FOTO: Mediafax Foto

Andrei Chiliman ar fi luat un comision de 10 la sută din contractele de reabilitare a blocurilor şi de asfaltare a străzilor din sector. Cel puţin două milioane de euro ar fi ajuns în buzunarele primarului, spune milionarul Gheorghe Boeru, abonat la contracte cu Primăria sectorului 1.

„Sunteţi nevinovat? Cum comentaţi aceste acuzaţii ale procurorilor?” l-au întrebat jurnaliștii pe edilul sectorului 1.

„Nu le comentez în niciun fel”, a răspuns Andrei Chiliman.

„Sunteţi propus pentru arestare, după ce ieri eraţi dat exemplu la Bruxelles...”

După mai mult de patru ore petrecute în sediul DNA, edilul sectorului 1 a ieșit încătușat din sediul DNA Ploiești. De aici, el a fost dus la arestul Poliției Prahova.

Andrei Chiliman a fost ridicat de mascaţi direct de pe Aeroportul Otopeni. Ironia sorţii face ca el să se întoarcă de la o ceremonie de nominalizare pentru un premiu acordat pentru calităţile de edil. Şi-a petrecut după-amiaza la DNA Ploieşti, unde i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile.

Procurorii au așteptat ca Andrei Chiliman să urce în aeronava care l-a adus de la Bruxelles la București și abia apoi au declanșat perchezițiile la Primăria Sectorului 1 și la alte șase adrese din București. O manevră care a securizat acțiunea. Folosirea telefonului mobil în timpul zborului este interzisă, astfel că nimeni nu l-a putut atenționa pe Andrei Chiliman că este vizat de o anchetă anticorupție.

Procurorii îl acuză pe edilul sectorului 1 că ar fi atribuit contracte cu dedicaţie şi că în schimb ar fi primit 10 la sută din valoarea lor. Sume impresionante, confirmă procurorii.

În 2011, primăria condusă de Andrei Chiliman a contractat un credit de 125 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Investiţii. Cu banii respectivi ar fi trebuit să reabiliteze aproape 350 de blocuri, până la finalul anului 2013.

Banii de la Banca Europeană au ajuns pentru o treime din imobilele intrate în programul de reabilitare. Anvelopările, însă, nu s-au oprit. Primăria a contractat un al doilea credit de 135 de milioane de euro. Până în acest moment, Andrei Chiliman a aprobat reabilitarea a 850 de imobile. Acum, toate contractele pe care le-a atribuit din 2006 și până astăzi au fost ridicate de anchetatori.

Andrei Chiliman este anchetat în dosarul în care sunt urmăriți penal cumnatul premierului, Iulian Herțanu, deputații Sebastian Ghiță și Vlad Cosma și tatăl acestuia, președintele suspendat al CJ Prahova, Mircea Cosma. Tot în acest dosar este anchetat și omul de afaceri Gheorghe Boeru, patronul uneia dintre firmele care au primit contracte de la Primăria sectorului 1. Este posibil ca tocmai aceste contracte și un denunț să-l fi adus pe Andrei Chiliman la DNA. Nu sunt singurele probe pe care se sprijină ancheta.

Procurorii au făcut percheziţii la două apartamente dintr-un imobil. Sunt undeva la ultimul etaj. Acestea aparţin lui Vlad Moisescu. De acolo s-au ridicat diferite documente pe care investigatorii DNA le vor alătura altor probe pe care le-au descoperit în acest dosar.

Vlad Moisescu a fost trezorierul PNL şi este un apropiat al edilului din Sectorul 1. În ochii procurorilor, este complicele lui Andrei Chiliman. La fel şi Ioana Costescu, consiliera primarului. Şi locuinţa acesteia a fost percheziționată de procurori.

- E o persoană cumsecade, spune un vecin.

- Dumneaei ce lucrează?

- Nu știu ce lucrează.

Procurorii spun că Ioana Costescu şi Vlad Moisescu sunt exact rotiţele mecanismului de corupţie folosit de Andrei Chiliman. Multe dintre contractele suspectate de anchetatori ar fi fost aranjate de cei doi.  

Citiți și:

Andrei Chiliman a fost reținut de DNA
Topul contractelor cu Primăria sectorului 1
De la fotoliul de parlamentar, la cel de primar. Cine este Andrei Chiliman
Ludovic Orban, despre Andrei Chiliman: Vom aplica prevederile statutare, indiferent cum se numește membrul PNL

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri