ANP: În închisori au murit de trei ori mai puțini oameni decât în libertate

Data publicării:
Inchisoare-478736545 THINKSTOCK
Foto: Thinkstock

Administrația Națională a Penitenciarelor a reacționat la afirmațiile făcute de președintele PSD, Liviu Dragnea, care i-a cerut ministrului Justiţiei să anunţe public câţi oameni au murit în închisorile din România.

Inchisoare-478736545 THINKSTOCK
Foto: Thinkstock

„În anul 2016, corespunzător unui efectiv rulat de 40.712 persoane, s-au înregistrat 98 decese respectiv 3,5 la o mie de deţinuţi. Acest număr este de aproximativ 3 ori mai mic decât în populaţia generală, dacă ne raportăm la statistica oficială a Institutului Naţional de Statistică, corespunzător anului 2015 ( 11,7 decese la mia de locuitori)”, arată ANP într-un comunicat publicat miercuri.

„Decesele au avut ca şi cauze principale afecţiuni medicale cronice/cazuri în fază terminală. Astfel, din cele 98 de cazuri, 31 au avut ca şi cauză a decesului boli neoplazice, ceea ce reprezintă 31,63% din totalul deceselor în 2016, comparativ cu anul 2015 unde din totalul de 113 decese, 41 au avut ca si cauză boli neoplazice, ceea ce reprezintă 36,28% din total. În toate cazurile au fost sesizate organele de cercetare penală şi în niciun caz nu s-a constatat culpa angajaţilor”, precizează instituția.

Liviu Dragnea a susținut marți, la un post de televiziune, că Dan Admaescu a murit în închisoare. În replică, ANP a precizat astăzi că milionarul a decedat într-un spital privat.

„Nu vreau să exploatez un caz grav, dar totuși a murit un om în penitenciar”, a spus liderul PSD, făcând referire la omul de afaceri Dan Adamescu.

„Eu cred că Ministerul Justiției trebuie să arate câți au murit în închisorile din România, să știm, au murit zeci, sute, mii. Dacă sunt oameni condamnați pentru diverse pedepse, dar nu sunt condamnați la moarte, nu mi se pare corect să moară în închisoare”, a mai spus Liviu Dragnea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri