Apel adresat premierului Grindeanu: "Abrogaţi Ordonanţa!"

Data publicării:
170118_SED_GUVERN_GRINDEANU_IORDACHE_10_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: INQUAM_Octav_Ganea

Un grup de ONG-uri solicită premierului Sorin Grindeanu să îşi exercite în mod corect rolul de prim-ministru şi să abroge ordonanţa de urgenţă care aduce modificări substanţiale Codurilor penale. 

170118_SED_GUVERN_GRINDEANU_IORDACHE_10_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: INQUAM_Octav_Ganea

Executivul trebuie să demonstreze că rămâne ataşat valorilor euroatlantice, că România este stat de drept, iar cetăţenii pot protesta paşnic, se mai arată într-o scrisoare deschisă de mai multe ONG-uri, respectiv Freedom House România, Expert Forum, Centrul Român de Politici Europene şi
Grupul pentru Dialog Social.

Mai jos, textul integral:

Sute de mii de români au protestat în stradă față de acțiunile Guvernului Grindeanu din noaptea de 31 ianuarie / 1 februarie 2017.

Acceptarea de către societate a acestui tip de comportament din partea uneia dintre puterile statului – cea executivă – înseamnă că România nu mai este un stat de drept, iar cetățenii nu vor mai fi protejați de lege.

Solicităm domnului Sorin Grindeanu să își asume rolul de prim-ministru al Guvernului României și să abroge OUG 13/2017.

Solicităm ministrului de Interne să dea dovadă de responsabilitate acționând pentru garantarea securității cetățenilor care protestează pașnic. Calificăm declarațiile doamnei Carmen Dan, referitoare la jurnaliști și lideri de opinie, drept tentative de intimidare și atacuri la adresa libertății de exprimare garantată de Constituție.

Prin acțiuni concrete, reparatorii și urgente, Guvernul Grindeanu trebuie să demonstreze societății românești, dar și partenerilor strategici ai țării, că rămâne atașat valorilor comunității euroatlantice din care România face parte: stat de drept, democrație, libertate, dialog loial și echilibru între cele trei puteri ale statului.

Freedom House România
Expert Forum
Centrul Român de Politici Europene
Grupul pentru Dialog Social

2 februarie 2017

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri