Arestarea miliardarului israelian Steinmetz, legată de ancheta din România

Data actualizării: Data publicării:
benny steinmetz com

Arestarea miliardarului Beny Steinmetz şi a consultantului Tal Silberstein în Israel are legătură cu un dosar instrumentat în România, relatează publicația Haaretz. Potrivit acesteia, poliţia confirmă legăturile cu ancheta DNA din România.

Steinmetz este anchetat în legătură cu un dosar de retrocedări ilegale în România. Miliardarul israelian ar fi fost liderul reţelei de retrocedări ilegale şi cel care dădea banii pentru a cumpăra bunăvoinţa funcţionarilor, se arată în rechizitoriul procurorilor, care mai spun că miliardarul avea mare trecere la politicieni cu greutate.

Pentru a-şi asigura susţinerea intereselor membrilor grupului, inculpatul Benyamin Steinmetz a organizat petreceri private, în Israel sau la Monaco, la care a invitat persoane cu funcţii importante în statul român, parlamentari sau membri ai Guvernului, iar apoi numele acestora a fost folosit de membrii grupului pentru a-şi dovedi influenţa, atât faţă de inculpatul Paul al României, cât şi faţă de funcţionarii publici cu atribuţii în retrocedarea bunurilor revendicate de acesta şi urmărite de grup”, se arată în rechizitoriul DNA.

De altfel, acuză procurorii, influenţa politică a lui Remus Truică şi Tal Silberstein, foşti consilieri ai unor şefi de Guvern, a fost motivul pentru care cei doi au fost cooptaţi în afacere. Numai că omul de afaceri român le-a înşelat încrederea partenerilor.

Remus Truică a obţinut, prin persoane interpuse, o parte din terenurile retrocedate şi, de asemenea, şi-a însuşit o parte din banii acordaţi cu titlu de împrumut către Reciplia SRL. În aceste condiţii, Remus Truică a fost determinat să-şi cedeze părţile din Reciplia LTD, fiind exclus din grupul infracţional”, se arată în rechizitoriu.

Firma Reciplia concentra interesele tuturor celor implicaţi. Paul al României a vândut societăţii 80% din drepturile asupra a zeci de proprietăţi, inclusiv cele pe care le-a redobândit - adică Pădurea Snagov şi Ferma Băneasa

Cu o avere estimată la 2,3 miliarde de euro, Benjamin Steinmetz este unul dintre cei mai discreţi miliardari din Israel. Într-unul dintre puţinele interviuri pe care le-a dat, cotidianului The Guardian, miliardarul respinge orice acuzaţie de corupţie în legătură cu afacerile pe care le coordonează.

Nu avem schelete în dulap”, spunea în iulie 2013, în replică la acuzaţiile că ar fi dat mită pentru a obţine dreptul de exploatarea a minelor de diamant din Guineea

Grupul israelian fondat de omul de afaceri anunţa, în 2006, investiţii de jumătate de miliard de euro în mai multe proiecte rezidenţiale din România.

O altă subsidiară a grupului BSG deţine 9% din Gabriel Resources, compania care are peste 80% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation.

Haaretz relata ieri că Steinmetz și ceilalți oameni reţinuţi sunt suspectaţi de fals, de uz de fals, de spălare de bani, de abuz de încredere, de obstrucţionarea justiţiei, toate având legătură cu arestarea lui Steinmetz din luna decembrie a anului trecut, într-un caz de corupţie, care implica zeci de milioane de dolari.

Mai exact, Steinmetz şi asociatul său ar fi plătit sumele enorme unor oficiali din Guineea pentru a-şi promova interesele de afaceri.

În 2014, Guineea a acceptat un raport ce recomanda ca două concesiuni alocate BGSR să fie anulate, pentru că au fost obţinute prin corupţie. BGSR a cerut arbitrarea dosarului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri