Aristotel Căncescu, „Dumnezeul” de la CJ Braşov

Data publicării:
Aristotel Cancescu 06.10 - MEDIAFAXFOTO

Aristotel Căncescu apare, în rechizitoriul procurorilor, ca un baron puternic, peste cuvântul căruia nu se trece. Toţi angajaţii din cadrul Consiliului Judeţean ştiau că el face regulile şi tot el decide cine şi cât primeşte din valoarea contractelor pe care le oferea prietenilor.

A făcut demersuri și a luat măsuri pentru crearea unui aparat administrativ la nivelul CJ Brașov alcătuit din persoane care executau întocmai dispoziţiile date, fără a exista vreo preocupare pentru verificarea și respectarea legalităţii. Treptat, s-a ajuns ca întreaga activitate administrativă a Consiliului Județean Brașov, inclusiv realizarea achizițiilor publice, să se desfășoare după sloganul 'șeful vrea, le-a declarat un martor procurilor.

De exemplu, în 2006, Consiliul Judeţean a încheiat un contract de concesiune pentru lucrări de reparaţii, salubrizare şi deszăpezire a drumului dintre Rupea şi Racoş. Valoarea contractului a fost de 100 de milioane de lei, bani care ar fi trebuit să intre în conturile firmei deputatului Ion Diniţă.

„Profitând de autoritatea și influența reală pe care a avut-o asupra membrilor Consiliului Judeţean, inculpatul Căncescu Aristotel i-a determinat pe aceștia să aprobe hotărâri prin care au fost alocate sume uriașe celor două „firme de casă", SC GOTIC SA și SC RAMB SISTEM SRL, pentru lucrări neexecutate sau pentru lucrări supraevaluate. Caietele de sarcini erau întocmite de cei de la direcţia de drumuri, astfel încât să câştige licitaţia cine trebuie. În perioada 2006-2012, firma Gotic SA a beneficiat de aproximativ 50% din contractele de lucrări de reparaţii, reabilitare şi întreţinere drumuri încheiate de Consiliul Judeţean Braşov”, a declarat un martor.

La schimb, primea comisioane substanţiale, mascate prin contracte de publicitate pentru televiziunea din Braşov pe care o deţine. Însă, întotdeauna avea grijă ca, la o eventuală cercetare, să nu fie găsit cu vreo problemă.

Gabriel Bâgiu, patronul unei firme de construcţii, un alt prieten al lui Aristotel Căncescu, a avut monopol pe contractele plătite cu bani publici. 19 milioane de lei era suma pe care urma să o primească din banii statului, pentru renovarea Spitalului Braşov. Din această sumă, Aristotel Căncescu încasa 600.000 de lei, spun anchetatorii.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată pe preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, şi pe deputatul PC Ion Diniţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri