Avizat pozitiv pentru şefia DIICOT. Întrebări incomode pentru C. Horodniceanu în timpul audierii la CSM

Data publicării:
constantin daniel horodniceanu diicot mediafax

VIDEO Declaraţiile lui Constantin Horodniceanu 

ACTUALIZARE 12.10.Nu am niciun fel de informaţii care să mă ducă la concluzia că Daniel Horodniceanu nu ar fi azi cea mai bună propunere pentru a conduce DIICOT. E un om de echipă, un om care a ştiut să performeze la DIICOT, a ştiut să atragă şi să menţină în jurul lui oameni care vor să performeze şi sunt convins că în afară de agenda DIICOT nu are nicio altă agendă”, a declarat Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei, după avizul dat de CSM.  

VIDEO Declaraţiile lui Robert Cazanciuc


ACTUALIZARE 12.00. Procurorul a fost audiat câteva ore, iar chestionarea nu a fost lipsită de întrebări incomode venite din partea membrilor CSM.

Întrebare: Vă rog ne spuneţi cum aţi reacţiona dvs. în următoarea situaţie. Să spunem că aflaţi că un procuror DIICOT, de la unul dintre serviciile teritoriale, se află la masă cu un primar de mare municipiu şi cu un politician de rang înalt discutând chestiuni legate de un dosar penal. Cum reacţionaţi dvs. dacă aflaţi, pe orice cale, de un astfel de incident?

VIDEO Imagini din timpul audierilor de la CSM

Răspuns: În primul rând, voi încerca să verific dacă informaţia este reală. Voi căuta să văd dacă relaţia dintre procurorul respectiv şi persoanele cu care stătea de vorbă în acel moment... dacă relaţia dintre ei exista dinainte ca acesta să fie procuror DIICOT. Voi căuta să stau de vorbă cu procurorul şi să văd ce l-a animat să poarte respectiva discuţie, la respectiva masă. După ce voi face toate discuţiile şi voi constata că poate afecta activitatea procurorului, voi solicita procurorului general să ia măsurile legale”.


Ministrul Robert Cazanciuc declara, în 14 aprilie, că președintele Klaus Iohannis a fost informat despre propunerea ca Daniel Horodniceanu să preia șefia DIICOT, el adăugând că șeful statului va stabili dacă este sau nu de acord cu această nominalizare după ce magistratul va fi audiat la CSM.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiţiei (MJ), în momentul în care a fost ales Horodniceanu s-a ţinut cont de faptul că are o vechime de 16 ani în funcţia de procuror, iar şase ani a ocupat funcţii de conducere.

De asemenea, experienţa managerială anterioară a fost un criteriu important în alegerea sa, Horodniceanu ocupând funcţia de procuror-șef al DIICOT Iași, în perioada iunie 2006 - iunie 2009, respectiv în perioada iunie 2012 - 2015.

Procurorul Daniel Horodniceanu este formator în cadrul Institutului Național al Magistraturii în probleme de etică și deontologie profesională a magistratului, formator în domeniul ascultării copilului în cadrul procedurilor judiciare, precum și în domeniul protecției victimelor infracțiunilor de violență și trafic de persoane.

Potrivit MJ, el a participat la numeroase forme de pregătire profesională organizate în țară și în străinătate. Horodniceanu a absolvit cursuri postuniversitare în domeniul dreptului penal, al eticii și deontologiei profesionale a magistraților, protecției victimelor infracțiunilor de violență și trafic de persoane, infracționalității informatice, consolidării capacității sistemului judiciar din România de a face față noilor provocări legislative și instituționale. El este autor al unor articole de specialitate juridică.

Creşterea gradului de specializare a infractorilor în domeniul criminalităţii organizate, lipsa de protecţie fizică a procurorilor şi campaniile de presă care au indus o presiune psihologică asupra procurorilor sunt alte trei riscuri cu care se confruntă structura din Ministerul Public.

Daniel Constantin Horodniceanu este unul dintre cei mai cunoscuți procurori ieșeni, DIICOT Iaşi remarcându-se, sub conducerea sa, prin numărul foarte mare de arestări și percheziții care au dus la destructurarea unor rețele de contrabandă de tutun de la granița României cu Republica Moldova.

Horodniceanu, care va împlini 41 de ani pe 26 mai, și-a început activitatea profesională în anul 1998, pe postul de consilier juridic la Consiliul Județean Iași, unde a stat din august până în decembrie, din luna ianuarie a anului următor intrând pe postul de procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni. Acesta a stat aproape un an și jumătate la Fălticeni, trecând apoi prin posturi similare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pașcani și la Iași.

În noiembrie 2005 a devenit procuror al DIICOT - Biroul Teritorial Iași, fiind numit șef al acestei instituţii în 2006, pentru trei ani, până în 2009. Atunci, a revenit timp de trei ani pe postul de procuror al Serviciului Teritorial Iași al DIICOT, iar din 2012 conduce din nou acest serviciu ca procuror-șef.

În toți anii de activitate la Ministerul Public, în evaluările periodice, acesta a obținut calificativul "foarte bine".

Este specializat, printre altele, în audierea copiilor în procedurile judiciare și în combaterea și înțelegerea fenomenului traficului de femei în Europa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri