Avocatul Poporului s-a sesizat cu privire la rezilierea contractului privind transplantul de plămâni pentru români

Data publicării:
agerpres victor ciorbea avocatul poporului 24 09 2015
Foto: Agerpres

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la situația generată de rezilierea, de către Spitalul AKH din Viena, a contractului în baza căruia se realizau operații de transplant de plămâni pentru pacienți din România, informează Agerpres.

ciorbea
FOTO: Agerpres

La nivel național, aproape 80 de cetățeni români se află pe lista de așteptare pentru un transplant de plămâni. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22 și art. 34 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și dreptul la ocrotirea sănătății”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.

Sursa citată menționează că, potrivit relatărilor din presă, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat că austriecii l-au informat că nu mai sunt destule locuri libere în clinică.

Coordonatorii Eurotransplant, organismul care gestionează transplanturile la nivel european, susțin, potrivit materialelor de presă, că nu știu nimic despre această situație și că, până acum, niciun oficial român nu le-a cerut ajutorul. Ministrul Sănătății a afirmat în spațiul public că șefii clinicii din Viena au încălcat acordul pe care îl aveau cu România și că a solicitat Agenției Naționale de Transplant să ceară un răspuns oficial din partea Eurotransplant”, se arată în comunicatul Avocatului Poporului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri