Banca Mondială: CSM nu are o politică de combatere a corupției în rândul procurorilor și judecătorilor

Data publicării:
csm crop

De la începutul anului, 44 de judecători şi procurori au fost puşi sub acuzare sau trimişi în judecată pentru fapte de corupţie. În condiţiile în care, în ultimii şapte ani, au fost condamnaţi definitiv alţi 40 de magistraţi. Creşterea nu a trecut neobservată de experţii Băncii Mondiale, care au publicat recent o analiză amănunţită a sistemului judiciar din ţara noastră.

„CSM pare să nu aibă nicio politică specifică pentru corupţia din sectorul de justiţie. Nu s-au făcut menţiuni în interviuri cu privire la abordarea de către CSM a corupţiei din sistemul judiciar, iar personalul CSM a raportat că „nu ştie despre corupţie” şi că a obţinut informaţii din presă”, se arată într-un raport al Băncii Mondiale.

Iar analiza experţilor, ce arată o creştere a numărului de cazuri de corupţie în sistemul judiciar din România, se suprapune peste datele ce denotă că deciziile magistraţilor se vând, câteodată, pentru beneficii ridicole. Cel mai recent caz - un procuror din Tulcea, însărcinat cu investigarea crimei organizate, dădea informaţii din dosare pentru câteva sute de lei şi un miel.

Un alt exemplu vine de la Orşova. Carmen Sârboiu, fosta şefă a Parchetului de aici, ar fi primit beton, pietriş sau răsaduri de flori pentru a închide dosare penale.

Nici apropierea de Capitală nu pare să crească pretenţiile magistraţilor - Lora Constantinescu, fosta şefă a Parchetului Buftea, a promis închiderea unui dosar după ce a primit alimente şi ţigări.

Şi în rândul judecătorilor s-au întâlnit astfel de situaţii - Florica Roman, judecător în Oradea, a promis eliberarea unui suspect pentru mai multe sticle de whisky, două kilograme de peşte şi un ceas cu cuc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri