Bărbaţii acuzaţi că au cerut mită ca să intervină pe lângă Daniel Chiţoiu, trimişi în judecată

Data publicării:
interlopi

Cei doi bărbaţi acuzaţi că ar fi cerut mită pentru a interveni la fostul ministru al Finanţelor Daniel Chiţoiu în favoarea unui om de afaceri din Bihor au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, transmite Digi24 Oradea. Viorel Amariei şi Alexandru Voinea ar fi cerut suma de 3 milioane de lei de la administratorul unei firme care deţine o carieră de cărbuni din judeţ.

Viorel Amariei şi Alexandru Voinea. Foto: Vocea Transilvaniei

Cei doi ar fi invocat faptul că ar avea influenţă asupra fostului ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu, pe care ar fi promis să îl convingă să deblocheze fonduri pentru CET Oradea. În acest fel, omul de afaceri urma să îşi recupereze banii pe care centrala îi datora în schimbul cărbunelui livrat de societatea lui - peste 24 de milioane de lei.

Cei doi mai sunt acuzaţi că i-au pretins aceluiaşi om de afaceri un comision de 18% din valoarea unui contract de peste 9 milioane de lei. De această dată, au promis că îi vor determina pe funcționarii Ministerului Economiei să îi atribuie un contract de ecologizare şi conservare a unei cariere din Bihor.

Procurorii au descoperit că inculpaţii nu au făcut demersurile promise. „Cu toate că promisiunile de intervenţie în vederea alocării de fonduri către CET Oradea şi atribuirea contractului de conservare şi ecologizare a carierei Vărzari II au fost făcute şi reiterate cu ocazia fiecărei întâlniri directe avute cu denunţătorul, ultima în data de 10.10.2013 la sediul societăţii din Oradea, din probele administrate în cauză, a rezultat că acestea nu s-au concretizat, motivul invocat fiind conjunctura politică nefavorabilă de la finele anului 2013”, se arată într-un comunicat al DNA.

Cei doi au fost denunţaţi de omul de afaceri de la care ar fi cerut banii şi vor fi judecaţi de Tribunalul Satu Mare sub acuzaţia de trafic de influenţă. 

Potrivit publicaţiei locale Vocea Transilvaniei, Viorel Amariei, zis „Galbenu”, este un personaj al lumii interlope din Satu Mare, în timp ce bucureşteanul Alexandru Voinea derulează afaceri cu terenuri şi păduri în județele Prahova, Vâlcea, Suceava şi Călăraşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri