Magistrat român trimis în Israel pentru audieri în dosarul Black Cube 

Data actualizării: Data publicării:
daniel horodniceanu diicot agerpres 8138148

Anchetatorii au descoperit că spionii israelieni au spart e-mailurile rudelor Laurei Codruţa Kovesi.

De asemenea, și poliţiştii din Marea Britanie s-au implicat în acest caz. În perioada următoare vor trimite la Bucureşti imagini filmate în legătură cu dosarul Black Cube.

„După ce am terminat ce avem de făcut pe teritoriul statului român, am luat legătura prin asistenţa judiciară internaţională şi am solicitat asistenţa Israelului şi a Marii Britanii. Aşteptăm în perioada următoare invitaţia parchetului din Israel pentru a prezenta un magistrat român şi pentru a duce la îndeplinire cele solicitate prin comisia rogatorie internaţională.

Am vrea să ascultăm persoane, să solictăm acte şi să aducem la dosarul cauzei toate datele să putem completa acel puzzle despre care mai spuneam. Vrem să închidem cercul şi să sesizăm instanţa cu infracţiunile care sunt deja dovedite în parte. Am intrat deja în contact pe calea poliţienească (cu Marea Britanie n.red). Urmează să primim probele pe care le-am solicitat, în special probele video filmate de aceştia”, a spus Daniel Horodniceanu.

După spusele lui Daniel Horodniceanu putem concluziona că ancheta în țara noastră s-a încheiat, dar pentru ca procurorii să aibă toate faptele trebuie să audieze două persoane importante din conducerea firmei, cei care i-ar fi trimis în România pe spioni. 

De asemenea, procurorii DIICOT vor să solicite mai multe documente de la companie. 

Doi angajați ai companiei Black Cube au fost arestați de DIICOT pentru că au spionat-o pe șefa DNA. Potrivit DIICOT, Ron Weiner este suspectat de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

Pe David Geclowicz, procurorii îl suspectează de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrităţii datelor informatice şi complicitate la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

Compania Black Cube a fost fondată în 2010 în Tel Aviv de către cei doi foști ofițeri de informații israelieni, Dan Zorella și Avi Yanus şi are sucursale atât în Londra, cât și în Paris. Compania oferă servicii juridice și de intelligence.

Firma Black Cube și-a câștigat renumele reprezentând în instanță afaceriști acuzați de infracțiuni economice, iar The Wall Street Journal nota în 2015 că angajații firmei au fost implicați în operațiuni private de contraspionaj cibernetic, infiltrându-se în rețele de hackeri.

Totodată, conform unor surse, personalul angajat în cadrul companiei este cunoscut ca fiind în relații apropiate cu oficialii guvernului israelian și agențiile de informații din această țară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri