C.T. Popescu: Domnul acesta, Ion Iliescu, nu are nicio legătură cu Revoluția

Data publicării:
captura iliescu digicult

„Sunt prea mulți cei care nu au interesul ca acest dosar, al Revoluției, să fie rezolvat în sensul apropierii de adevăr. Sunt prea mulți și sunt la nivelul unor structuri puternice, unor structuri de forță și decizie în statul român” – așa își explică jurnalistul Cristian Tudor Popescu decizia procurorilor de a clasa dosarul Revoluției.

„Domnul acesta, Ion Iliescu, n-are nicio legătură cu Revoluția”, a spus la Digi24 Cristian Tudor Popescu. „Domnul Ion Iliescu, până în data de 22 decembrie, după fuga lui Ceaușescu, după ce lucrurile se tranșaseră, nu a participat în niciun fel la mișcările revoluționare din România din luna decembrie și în jurul acestei date. În niciun fel. Prima sa declarație a fost aceea de revoltă pentru întinarea nobilelor idealuri ale socialismului și comunismului științific de către Nicolae și Elena Ceaușescu. (...) Eu l-am întrebat într-o emisiune: Ce-ați făcut cu carnetul de partid, dle Ion Iliescu? Cu carnetul PCR? Eram curios. Și mi-a răspuns: L-am distrus în noaptea de 21 spre 22 decembrie. Va să zică, în noaptea de 21 spre 22 decembrie, dl Iliescu se ocupa cu distrugerea unei bucăți de carton roșii...(...) După care, la câteva ore, declara că au fost întinate nobilele idealuri comuniste. Păi, cum e asta?”, se întreabă Cristian Tudor Popescu.

„Deci dl. Iliescu a avut această mare problemă: nu a participat la Revoluție în niciun fel (...) Mai mult, nu a avut înainte de 1989 nicio poziție publică, așa cum au avut cei din Polonia, Cehia...Toate pozițiile de disidență ale dlui Iliescu au fost disidență de cabinet, de ședință, de cadru organizat. Nu s-a adresat niciodată masei largi. Și din această poziție, dl Iliescu avea nevoie de un certificat de revoluționar”, a arătat jurnalistul.

„Ce s-a întâmplat după 22 nu are caracterul unei contrarevoluții (...), a fost o vânzoleală ucigașă oarbă. (...) Au avut loc atacuri în locuri care nu reprezentau puncte nevralgice, erau pur și simplu pentru a menține această atmosferă de entertainment sângeros la capătul căreia nu numai dl Iliescu, dar și ultimul polițai de sector s-a găsit erou al Revoluției”, a constatat Cristian Tudor Popescu.

Scriitorul este sceptic că în timpul vieții sale s-ar putea afla adevărul. „Poate după aceea, cândva...”, spune el.

Jurnalistul mai consideră că România nu poate evolua normal, dacă toate aceste lucruri nu se clarifică.

„Ceea ce ni s-a întâmplat rău în anii aceștia de după Revoluție a avut întotdeauna o cauză fundamentală în aceste minciuni sângeroase în legătură cu Revoluția și Mineriada. Sunt ca niște cadavre, care zac acolo, sub apă, nu sunt scoase, putrezesc și infestează societatea românească în continuare. Și peste 20, și peste 30 de ani se vor simți urmările faptului că aceste lucruri nu au fost clarificate. Aproape că nici nu mai interesează. Pe mine nu mă interesează să fie condamnat Ion Iliescu. Ceea ce mă interesează este să auzim cu toții adevărul, spus de niște organe de anchetă”, a punctat Cristian Tudor Popescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri