CAB: Oprescu a cooperat cu bună-credință cu DNA și suferă incontestabil de mai multe afecțiuni

Data publicării:
oprescu 1

Foto: Agerpres

Curtea de Apel București a dat publicității luni motivele pentru care judecătoarea Viorica Costiniu a decis pe 29 octombrie eliberarea lui Sorin Oprescu din arest preventiv și plasarea lui în arest la domiciliu, după ce Tribunalul București nu fusese de acord cu aceasta.

„Nici Parchetul și nici instanța nu i-au imputat, pe bază de probe, inculpatului că ar urmări zădărnicirea cercetărilor, că s-ar sustrage de la urmărirea penală ori că ar împiedica derularea acesteia. În primul rând, nu rezultă din dosar că "discuția de pe culoarul DNA-ului" ar fi avut loc după momentul aducerii la cunoștința inculpatului Oprescu a învinuirii, moment de la care există interesul oficial, legal, de aflare a adevărului în cauza ce se instrumentează”, declară Viorica Costiniu.

Judecătoarea subliniază că „acest aspect al conduitei inculpatului nu este de natură a acredita ideea unei comportări caracterizate prin rea-credință în derularea și instrumentarea dosarului său penal”.

În opinia acesteia, „conduita procesuală” a lui Oprescu, „în sensul cooperării cu bună-credință cu organele judiciare pentru a afla adevărul privind acuzația ce i se aduce”, s-a constatat și cu ocazia anchetării acestuia de către procurorii DNA.

În decizia sa, judecătoarea a ținut seama și de starea de sănătate a lui Sorin Oprescu.

„Analizând contestația, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții reține că, în mod incontestabil, inculpatul suferă de mai multe afecțiuni în diferite stadii de evoluție și gravitate. În urma repetatelor demersuri, s-a permis inculpatului să beneficieze de consult al unor medici de specialitate și astfel se află sub control și tratament medical, inclusiv după spitalizarea în condițiile art.240 C. pr. pen. Acest aspect invocat de apărare nu poate fi ignorat, întrucât precaritatea sănătății inculpatului este dovedită cu acte medicale. Este real și faptul că în condițiile date ale locului de detenție se fac eforturi pentru respectarea necesităților medicale ce-l privesc. Este de subliniat însă că nu doar considerarea stării medicale a inculpatului poate fi luată în seamă și doar prin ea însăși să se justifice o eventuală înlocuire a actualei măsuri preventive”, explică Viorica Costiniu.

Un alt motiv avut în vedere pentru eliberare este și acela că lui Oprescu nu i se poate imputa că ar fi împiedicat în vreun fel instrumentarea dosarului ori „s-ar fi creat la nivelul societății efecte care să decredibilizeze justiția”.

Costiniu invocă și prevederi ale CEDO care obligă instanțele naționale să aibă în vedere, în cazurile în care o măsură restrictivă de libertate se justifică, aplicarea măsurilor alternative prevăzute de legislația națională.

Potrivit DNA, în perioada 2013 - 2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească anumite contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelora, cu titlu de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Pe 5 septembrie, Sorin Oprescu a primit la locuința sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, director al Centrului Cultural Palatele Brâncovenești, bani care ar proveni, conform DNA, din acte de corupție.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri