Caracatiţa finanţelor de la Primăria Slatina

Data publicării:
darius valcov captura

Primarul din Slatina, reținut pentru 24 de ore

Ministrul Finanțelor a fost pus sub acuzare pentru trafic de influenţă

Darius Vâlcov şi Minel Prina sunt principalii protagonişti ai dosarului de corupţie. Ambii ştiau de interesul omului de afaceri Theodor Berna, care îşi propusese să câştige proiectul de reabilitare a reţelei de apă din judeţul Olt. Chiar dacă lucrările nu erau plătite de primăria Slatina, cei doi edili aveau o funcţie cheie în instituţia care se ocupa de licitaţie.

Darius Vâlcov şi Minel Prina au făcut parte din adunarea generală a acţionarilor Companiei de Apă Olt. Ei aveau dreptul să decidă care sunt investiţiile companiei, au întocmit criteriile după care s-au făcut licitaţiile, dar, mai presus de toate, aveau puterea să decidă câştigătorul lucrărilor.

Iar pentru traficul de influenţă răsplata, spun procurorii, ar fi fost 20% din valoarea contractului: două milioane de euro.

Ca urmare a înțelegerii cu omul de afaceri, suspectul Vâlcov Bogdan Darius a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ două milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme, potrivit DNA.

Anchetatorii spun că Minel Prina a avut ideea ca banii să fie spălaţi prin contracte fictive, astfel că Darius Vâlcov nu trebuia să justifice câşigurile ilegale. Contractele s-au făcut prin firma lui Lucian Şuşală, un apropiat al ministrului Finanţelor.

Cariera lui Lucian Şuşală a avut o ascensiune fulminantă. Iniţial, el a fost şoferul personal al lui Darius Vâlcov, ulterior a fost numit şef al Direcţiei Tehnice din Primăria Slatina, ca, în cele din urmă, să devină directorul unui SRL subordonat municipalităţii.

În ultima declaraţie de avere, ministrul Darius Vâlcov spune că nu deţine case, apartamente sau terenuri, iar singurele sale câştiguri sunt cele din funcţia de senator.

În schimb, Minel Prina, imediat după ce a ocupat postul de primar al Slatinei, a devenit mai bogat cu patru terenuri şi trei apartamente. El nu are economii în bănci, ci doar datorii de 100.000 de lei şi 15.000 de euro.

În 2013, Minel Prina a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru că a atribuit ilegal 18 licitaţii. Pedeapsa venea după ce Darius Vâlcov demisionase din funcţia de primar pentru a ocupa un loc în Senat. Judecătorii au mai decis ca, şase ani, Minel Prina să nu aibă dreptul de a candida la vreo funcţie publică, dar, dintr-o eroare, decizia a fost redactată greşit, iar Minel Prina îşi depusese deja candidatura până la corectarea greşelii judecătorilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri