Cazanciuc explică accesul consilierului său în arhiva SIPA: „Un bec se defectase”

Data actualizării: Data publicării:
robert cazanciuc 5603254-Mediafax Foto-Andreea Alexandru

Fostul ministru PSD al Justiției Robert Cazanciuc a explicat, joi, că intrarea în arhiva SIPA din 2013, la care a participat și consilierul său, Florian Teodor Andronache, s-a produs deoarece se defectase un corp de iluminat. „Membrii acestei comisii au avut un rol strict administrativ”, a mai spus fostul ministru. Accesul lui Andronache, consilier al lui Robert Cazanciuc în 2013 și ofițer SRI, reiese din lista publicată joi de Ministerul Justiției.

Robert Cazanciuc, în prezent senator PSD și șeful Comisiei juridice din Senat, a explicat că, accesul în arhiva SIPA din data de 13 decembrie 2013, exact când Cazanciuc conducea Ministerul Justiției, s-a făcut la sesizarea Administrației Naționale a Penitenciarelor.

ANP, depozitarul arhivei, a sesizat Ministerul Justiției cu privire la faptul că sistemul de supraveghere video, exterior locației, a indicat faptul că pe holul de acces către camerele sigilate în care erau depozitate documentele arhivei SIPA este posibil să se fi defectat un corp de iluminat. Prin ordin al MJ s-a constituit o comisie alcătuită din persoane autorizate legal pentru zone cu restricții de acces”, a precizat Robert Cazanciuc pentru Agerpres.

Potrivit fostul șef al Ministerului Justiției, comisia nu ar fi intrat în încăperile în care se aflau documentele secrete.

Au constatat că un bec se defectase, au procedat la înlocuirea lui, au constatat că toate sigiliile camerelor din holul respectiv erau intacte, au părăsit locația și au consemnat aceste operațiuni administrative într-un proces verbal, depus la compartimentul de specialitate. Așadar, membrii acestei comisii au avut un rol strict administrativ, nu au intrat în niciuna din încăperile în care se aflau documente ale arhivei SIPA, nu au intrat în contact cu niciun fel de document, dosar, hârtie, obiect din arhivă”, a subliniat Cazanciuc.

Ministerul Justiției a publicat, joi, lista celor care au vizitat arhiva SIPA, printre numele care apar pe aceasta figurând cel al lui Florin Teodor Andronache.

Deputatul PMP Robert Turcescu a arătat, după publicarea listei, că Andronache este fostul consilierul al lui Cazanciuc și că, din propriile declarații de avere, reiese că în 2013 încasa bani de la o unitate militară din Ploiești ce aparține de SRI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri