Cazul Elodiei, printre puținele condamnări definitive pentru omor fără identificarea unui cadavru

Data actualizării: Data publicării:
elodia ghinescu

Dispariția avocatei Elodia Ghinescu, soția unui polițist din Pitești și mama unui băiețel, a ținut cu sufletul la gură o țară întreagă acum mai bine de un deceniu. Ancheta a bătut pasul pe loc, fără nicio probă, timp de 5 ani. Abia când tehnica a avansat suficient iar sângele femeii a fost descoperit sub straturile de vopsea și parchet din casă, soțul său a putut fi condamnat. În continuare, nu se știe ce s-a întâmplat cu trupul fostei avocate.

Căutările Elodiei Ghinescu au început în septembrie 2007, atunci când poliţistul Cristian Cioacă a anunţat dispariţia soţiei sale. După două săptămâni, anchetatorii au găsit, într-o râpă, mai multe haine pătate de sânge, care ar fi aparţinut Elodiei Ghinescu. O lună mai târziu, într-o altă râpă de lângă Râşnov, anchetatorii au găsit uniforma de poliţist a lui Cristian Cioacă, dar şi alte obiecte ale sale şi ale fostei soţii. Erau probe care îl incriminau pe Cristian Cioacă. Lipsea însă principalului element din probatoriu: cadavrul victimei.

În ianuarie 2008, Cristian Cioacă a fost arestat, după ce a fost acuzat că ar fi accesat, fără drept, emailul Elodiei Ghinescu. A fost eliberat după câteva zile. La aproape patru ani de la dispariţie, Elodia Ghinescu a fost declarată oficial decedată, iar un an mai târziu, procurorii l-au trimis în judecată pe soţul ei pentru omor calificat şi profanare de morminte. Probele care au fost decisive au fost obținute după noi percheziții în casa cuplului, la care a fost folosită aparatură performantă pentru detectarea urmelor de sânge.

Anchetatorii spun că, în noaptea de 29 spre 30 august 2007, în urma unui conflict cu soţia sa, Cristian Cioacă ar fi omorât-o, iar apoi i-ar fi ascuns cadavrul. În septembrie 2012, procurorii au cercetat din nou apartamentul poliţistului cu un aparat special care putea identifica petele de sânge mai vechi. Anchetatorii au găsit urme de sânge pe perete şi pe podea.

„Este un dosar de suflet, ca să spun asa. Noi, prin trimiterea lui în judecată în stare de arest am spus tot ce aveam de spus”, declara Marius Iacob, fost procuror de caz.

„A început să se facă dreptate pentru că probele au fost 100% adevărate”, spunea Emilia Ghinescu, mama Elodiei Ghinescu.

Cazul Elodiei Ghinescu este printre puținele condamnări definitive pentru omor fără identificarea unui cadavru. Cristian Cioacă execută acum o pedeapsă finală de 15 ani și 8 luni de închisoare.

Editor web: Cristina Tudor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri