Cazul vicepreședintelui ANAF. Denunțul a intervenit la cinci ani de la comiterea faptelor

Data publicării:
lucian onea

Miercuri, cu 45 de minute întârziere față de ora la care era citat, şeful Direcţiei Antifraudă ajunge la sediul DNA din Ploieşti.

- Domnule vicepreşedinte, de ce v-au chemat?

- Nu cunosc!

- Ştiţi să fiţi acuzat de ceva?

- Nu! Nu, nu, nu nu!

- Sunteţi suspect, în ce calitate aţi venit?

- Aţi făcut ceva ce vi se poate reproşa?

- Nu!

- La antifraudă?

- Exclus!

- Niciun trafic de influenţă?

- Nu!

- Niciodată?

- Niciodată!

A aşteptat zeci de minute pe holuri până când a fost invitat în biroul procurorului de caz. A aflat acolo că este suspectat de trafic de influenţă, după un denunţ făcut de o cunoştinţă mai veche.

Lucian Onea, procuror-şef al DNA Ploieşti, a explicat: „În cursul anului 2010, acesta ar fi pretins şi primit de la un om de afaceri echivalentul în lei a sumei de 5009 de euro pentru a facilita societăţii acestuia câştigarea unei contestaţii care se afla în curs de derulare la nivelul ANAF”.

După ce au plătit mita de 5 mii de euro, patronii firmei au fost anunţaţi de ANAF că nu mai au de plătit 13 milioane de lei, ci un singur milion. După alte două săptămâni, aceiaşi inspectori i-au anunţat că în loc de un singur milion, în bugetul statului trebuie să ajungă 6 milioane. Tocmai aceste calcule i-au făcut pe patroni, după cinci ani, să vină la DNA Ploieşti şi să facă un denunţ.

Mita recalculează taxele:

Datorie iniţială: 13.034.043 lei

Datorie după contestaţie: 1.097.923 lei

Datorie după recalculare: 6.000.000 lei

Imediat după audiere, adjunctul ANAF a plecat la percheziții cu procurorii şi avocaţii.

Alexandru Chiciu, avocatul lui Romeo Nicolae, a fost întrebat de jurnaliști dacă nu e ciudat un denunț după cinci ani. Drept răspuns, s-a limitat să zâmbească și a confirmat audierea clientului său.

Între timp, conducerea ANAF a anunţat că a solicitat şefului Guvernului suspendarea din funcţie a lui Romeo Nicolae.

Ce avere are șeful de la Antifraudă

Potrivit declaraţiei de avere, şeful de la Antifraudă şi soţia sa deţin patru terenuri intravilane.Trei dintre ele sunt situate în judeţul Prahova, iar unul în judeţul Sibiu. La acestea se adaugă două apartamente, dar şi o casă.

În garaj, Romeo-Florin Nicolae ţine două maşini un BMW, fabricat în 2011, şi un Peugeot, fabricat în 2007. În 2011, acesta a câştigat suma de 9.700 euro din vânzarea unui autoturism către o persoană fizică.

În conturi bancare, Romeo-Florin Nicolae are 25 de mii de euro şi 30 de mii de lei.

Acesta a realizat venituri salariale de 47 de mii de lei, iar soţia sa de 76 de mii de lei de la DGFP Prahova. La acestea se adaugă şi suma de 1.008 lei, care reprezintă alocaţia copiilor minori.

A obţinut 54 de mii de lei din indemnizaţiile primite ca membru în consiliile de administraţie de la Loteria Română şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri