CCR: Legea cartelelor pre-pay este neconstituțională

Data publicării:
cartela prepay

Curtea Constituţională a constatat că dispozițiile legii nu au un caracter precis și previzibil, iar modalitatea prin care sunt obținute și stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de cartele preplătite, respectiv a utilizatorilor conectați la puncte de acces la internet, nu reglementează garanții suficiente care să permită asigurarea unei protecții eficiente a datelor cu caracter personal față de riscurile de abuz precum și față de orice accesare și utilizare ilicită a acestor date. 

General SRI: Suntem criticaţi că devenim exportator de vulnerabilitate în UE prin cartelele pre-pay

Legea trecută prin Parlament obliga legitimarea persoanelor care doresc să achiziționeze cartele preplătite sau a celor care dețin deja cartele pre-pay. Tot această lege obliga persoanele care doresc să se conecteze la rețelele de internet publice să se legitimeze.

Ieri,procurorul şef al DIICOT, Alina Bica, a criticat acțiunea Avocatului Poporului susținând că legea este vizibilă și că motivele invocate de acesta sunt neîntemeiate.

Avocatul Poporului a sesizat CCR în urmă cu două luni, pe motiv că a actul normativ încalcă dreptul la viața privată. Acesta după ce judecătorii CCR au declarat neconstituţională şi Legea Big Brother, care prevedea că datele cu caracter personal pot fi stocate pentru 6 luni. DIICOT a transmis Curţii Constituţioanle punctul său de vedere în legătură cu sesizarea făcută de Avocatul Poporul în care susţine că observaţiile aduse de acesta sunt neîntemeiate. Legea iniţiată de Guvern în luna aprilie a trecut în trei luni de Parlament. Atunci aleşii considerau utilă o astfel de lege.

În acest moment, în România sunt 10 milioane de cartele telefonice. La o zi după ce, Guvernul iniţia legea privin cartelele preplătite, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a invalidat Directiva Big Brother care impunea obligaţia statelor de a stoca date privind comunicaţiile electronice şi de telefonie ale cetăţenilor pentru o perioadă de cel puţin şase luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri