CCR și DNA cer Senatului documentele în cazul Dan Șova 

Data publicării:
Dan Sova vot imunitate-Mediafax Foto-Marius Dumbraveanu-1

La Senat au ajuns două cereri DNA, prin care procurorii solicită documentele din cazul Dan Şova, dar şi în alte cazuri în care s-a cerut la Senat urmărirea penală, reţinerea sau arestarea preventivă. Conducerea Camerei Superioare a trimis înapoi cele două scrisori, pe motiv că nu a fost respectată procedura.

Şi Curtea Constituțională a cerut Senatului înștiințarea trimisă către ministerul Justiției cu privire la rezultatul votului în cazul Dan Șova. Liberalii îi cer lui Călin Popescu Tăriceanu să nu tergiverseze adoptarea unei hotărâri în acest caz, pe care să o trimită Ministerului Justiției, așa cum a decis CCR.

Pe 25 martie, Senatul a respins cererea DNA privind reţinerea şi arestarea social-democratului Dan Şova în dosarul Turceni - Rovinari. În ultimul an și jumătate, Senatul a dat avize de reținere și arestare preventivă pentru cinci aleşi - Ecaterina Andronescu, Şerban Mihăilescu, Marius Isăilă, Varujan Vosganian şi Darius Vâlcov. 

În fapt, Directia Naţională Anticorupţie cere Senatului să îi dea documentele din dosarul Dan Şova, dar şi toate actele întocmite de Senat în 2014 şi 2015 ca urmare a cererilor DNA privind urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a senatorilor.

Cererea DNA vine după ce Curtea Constituţională a dat câștig de cauză Consiliului Superior al Magistraturii, iar acum Senatul trebuie să adopte o hotărâre după votul dat în cazul Dan Şova.   

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că solicitarea DNA este inedită pentru că până în momentul de față nu au mai existat astfel de cereri.

„Așteptăm decizia Biroului Permanent. Cred că este util un punct de vedere al Comisiei Juridice. E o solicitare inedită până în momentul de față. Nu există niciun fel de opreliște pentru a furniza documentele necesare”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu. 

CCR: Senatul a blocat activitatea Justiţiei în cazul lui Dan Şova. Reacţia lui Klaus Iohannis

Curtea Constituţională a judecat sesizările făcute de preşedintele Klaus Iohannis, PNL și CSM în cazul lui Dan Şova. CCR a decis că Senatul a blocat activitatea Justiţiei. 

„În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi,

1. Curtea a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Senatul României, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta şi publica hotărârea care atestă rezultatul votului dat în Plenul Senatului.

2. Senatul are obligaţia de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa Plenului din 25 martie 2014 prin care atestă rezultatul votului cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan-Coman Şova, de a comunica hotărârea autorităţilor publice competente şi de a o publica în Monitorul Oficial al României.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, precum și Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Senatului României”, a comunicat Curtea Constituţională.

Dan Șova rămâne cu imunitate, Darius Vâlcov poate fi arestat

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri