Ce scrie presa internațională despre modificările propuse la legile Justiției

Data actualizării: Data publicării:
tudorel toader_govro
Foto: gov.ro

Agenţiile internaţionale de presă scriu miercuri că proiectul de reformă a sistemului judiciar, prezentat de ministrul Tudorel Toader şi criticat de preşedintele Klaus Iohannis, a generat un semnal de alarmă, la şase luni după cele mai ample proteste din ţară după revoluţie, transmite News.ro.

170223_COTROCENI_MINISTRI_NOI_JUST_tudorel toader_32_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul român al Justiţiei a prezentat un set de propuneri de modificare a sistemului judiciar, care includ limitarea rolului preşedintelui în numirea unor oficiali cheie, scrie Associated Press, citată de Washington Post, într-un articol intitulat „România: propunerile de schimbări la sistemul de justiţie provoacă îngrijorare”.

Preşedintele român a reacţionat furios la propuneri, avertizând că vor da înapoi eforturile anticorupţie ale ţării cu un deceniu.

El a subliniat că este vorba despre un „atac asupra statului de drept, asupra independenţei şi funcţionării corecte a sistemului de justiţie”. Dacă vor fi adoptate, recomandările vor “duce la sperierea magistraţilor şi reducerea independenţei lor”, a avertizat preşedintele.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a recomandat ca preşedintele să nu mai numească Procurorul General şi şeful DNA – atribuţii cheie ale şefului statului. În schimb, Consiliul Suprem al Magistraturii ar urma să numească cei doi procurori.

Ministrul a sugerat şi un proces de a pedepsi procurorii şi judecătorii pentru decizii sau puneri sub acuzare eronate.

În plus, acţiunile magistraţilor anchetaţi pentru abuz vor fi verificate de biroul Procurorului General, nu de DNA.

Iohannis şi predecesorul său, ambii rivali politici ai partidului de guvernare, au condus eforturile anticorupţie.

Platforma România 100, anticorupţie, a avertizat că propunerile pun independenţa sistemului judiciar „în mare pericol”. Organizaţia a insistat că propunerile ar putea face România să regreseze la nivelul sistemului judiciar de dinainte de eforturile pentru aderarea la UE.

Agenţia de presă Reuters, care notează că România este considerată una dintre cele mai corupte ţări din UE, vizată de o monitorizare special a sistemului de justiţie de către Bruxelles, prezintă reacţia biroului Procurorului General, potrivit căruia propunerile sunt un semnal de alarmă şi care a atras atenţia că procurorii nu au fost consultaţi.

Toader a refuzat să răspundă întrebărilor, dar le-a spus reporterilor că propunerile sunt „în parametrii necesari ai statului de drept”.

Reuters aminteşte că tentativele coaliţiei de guvernare PSD-ALDE de a slăbi măsurile împotriva corupţiei la nivel înalt au dus la cele mai ample proteste de stradă din ultimele decenii din ţară.

Agenţia internaţională AFP notează, la rândul său, că proiectul de reformă a provocat proteste în România, la şase luni după manifestaţiile din iarnă.

Jurnaliştii francezi scriu că, într-o scrisoare adresată lui Toader, aproximativ 10 asociaţii civile au cerut retragerea proiectului, pentru că „ameninţă” lupta anticorupţie. 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri