Ce VIP-uri ar putea scăpa de controlul judiciar

Data publicării:
Sigla noua DNA - Directia Nationala Anticoruptie - Mediafax Foto-Liviu Adascalitei-10

Cel mai recent caz de impunere a controlului judiciar este cel al preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. El este cercetat pentru abuz în serviciu în dosarul în care e acuzat că nu a aprobat finanţarea Centrului Militar Zonal. Nicușor Constantinescu spune că are interdicţie să părăsească România, însă cu aprobarea instanţei ar putea pleca în străinătate pentru a face radioterapie.

Cum i-aţi convins pe magistraţi să vă dea liber? a fost întrebat el, vineri, de jurnaliști. „Păi cum i-am convins şi în primăvară: nu sunt probe împotriva mea! Şi, din păcate, măsura asta a arestării preventive a devenit dintr-o excepţie, cum spune legea, o regulă”, a explicat Nicușor Constantinescu.

Întrebat cum sunt condiţiile controlului judiciar, Nicușor Constantinescu a răspuns: „Ca într-un sicriu. Cum să te simţi când ştii că eşti bolnav de cancer, că trebuie să începi radioterapia şi eu de 30 de zile nu am fost tratat de oncologie nicio zi? Vreau să-mi văd familia, nu am mai fost de 7 luni acasă”.

Şi fostul vicepreşedinte al ANRP, Oana Vasilescu, este cercetat sub control judicar în dosarul fostei şefe DIICOT, Alina Bica. Ea este acuzată de abuz în serviciu, după ce a făcut parte din comisia de retrocedări care, în 2011, a aprobat o despăgubire de trei ori mai mare faţă de valoarea reală.

În acelaşi dosar este cercetat sub control judiciar şi omul de afaceri Gheorghe Stelian. Acesta ar fi fost beneficiarul despăgubirii supraevaluate cu peste 62 de milioane de euro pentru terenul din parcul Plumbuita.

Şeful Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, este şi el cercetat sub control judiciar. Acesta ar fi condiţionat acordarea de fonduri unei comune de voturile din primul tur al prezidenţialelor.

La câte capete de acuzare au fost, chiar spuneam, am avut impresia că sunt cel mai mare mafiot nu din România, ci din lume. Toate acuzațiile care mi s-au adus sunt nefondate și sunt nevinovat”, susține Mircea Moloț.

Şi deputatul Ion Diniţă, unul dintre cei mai bogaţi parlamentari din ţară, ar putea scăpa de restricţiile controlului judiciar. Acesta este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în dosarul lui Aristotel Căncescu. Consiliul Judeţean Braşov ar fi fost prejudiciat cu peste 7,6 milioane de euro, în urma plăţilor ilegale făcute firmei parlamentarului.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, are controlului judiciar în dosarul Henri Coandă, controversatul cartier social de la marginea oraşului. În acest dosar, Radu Mazăre este acuzat că ar fi primit 175 mii de euro mită pentru atribuirea preferenţială a contractului de construire.

Mă gândesc să dau în judecată statul român şi procurorii, să cer daune. Pentru că m-au băgat la beci utilizând aceste documente peste limitele legale, din nişte probe nelegale. (Reporter: Acesta ar fi singurul motiv pentru care cereţi ridicarea controlului judiciar?) NU, draga mea, aş fi cerut oricum. Păi nu stau de şase luni fără să se întâmple nimic în dosar?”, a argumentat Radu Mazăre.

DNA i-a cerut ministrului justiţiei să dea o ordonanţă de urgenţă care să reglementeze măsura preventivă în cel mai scurt timp, înainte ca decizia Curţii Constituţionale să fie publicată în Monitorul Oficial. Propunerea DNA: controlul judiciar să aibă o durată de 60 de zile. Procurorul-şef al DNA sugerează ca măsurile privind controlul judiciar și cel pe cauțiune să poată fi prelungite succesiv pentru aceeași perioadă, însă durata totală a măsurii preventive să nu depășească doi ani.

Citiți și: CCR: Măsura controlului judiciar este neconstituțională

Controlul judiciar este neconstituţional. Politicieni și oameni de afaceri în cazul cărora a fost decisă această măsură

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri