Cea mai mare executare silită din România. Vizat, omul de afaceri Costică Constanda

Data actualizării: Data publicării:
costica constanda
Foto: Agerpres

Aproape 20 de clădiri care fac parte din averea omului de afaceri Costică Constanda vor fi scoase la licitaţie. Este cea mai mare executare silită din România, iar preţul de pornire se ridică la 43 de milioane de euro.

costica constanda crop agerpres
Costica Constanda | Foto: Agerpres

Omul de afaceri Costică Constanda va fi executat silit pentru terenul primit în schimbul parcului Bordei. Este terenul pe care omul de afaceri a construit ansamblul imobiliar cunoscut sub numele de „Satul francez”. Omul de afaceri garantase cu terenul un împrumut bancar pe care nu l-a mai putut returna, iar acum banca a trecut la executarea silită, informează Digi24. 

Ca urmare, terenul de 29.000 de metri pătrați, precum și cele 17 vile, o creșă și o sală de sport construite pe el vor fi scoase la licitație în data de 20 martie. Prețul de pornire este de 191.303.678 de lei. Garanția de participare la licitație este de 10 la sută din prețul de pornire, adică peste 19 milioane de lei.

Este cea mai mare executare silită din România post-comunistă. 

În cazul în care nu se va găsi niciun doritor care să cumpere terenul, licitația se va repeta.

citatie licitatie

Constanda a cumpărat, acum circa 18 ani, dreptul litigios asupra a 3,3 ha din Satul Francez. În 2003, Primăria Capitalei i-a dat omului de afaceri la schimb pentru Sat, unde deţinea construcţii, aceeaşi suprafaţă în Parcul Bordei.  Pentru că a vrut să construiască locuinţe în zonă, iar primăria s-a opus fiindcă era spaţiu verde, Constanda s-a adresat instanţei. După cinci ani, instanţa i-a dat câştig de cauză, obligând Consiliul General să-i plătească 18 milioane de euro despăgubire. CGMB a vrut să evite plata despăgubirii şi în schimbul Parcului Bordei i-a dat 2,8 hectare în Satul Francez, obligându-se să-i aprobe un plan urbanistic zonal pentru a putea construi acolo. 

Disputele judiciare între Primărie și omul de afaceri nu s-au oprit însă aici. În 2011, înțelegerea cu Primăria cade din nou, apoi cele două părți ajung la o nouă înțelegere. Primăria trebuia să-i dea despăgubiri de 200 de milioane de euro, numai că  în noiembrie 2013, Curtea de Apel scade valoarea acestora la 168 milioane euro. Atât Primăria, cât şi Constanda declară recurs. În 2014, omul de afaceri anunță că e dispus să cedeze 24.000 mp şi 15 vile din Satul Francez în schimbul a 120 milioane de euro. Și pentru ca lucrurile să se complice și mai mult, Înalta Curte decide casarea sentinţelor anterioare şi trimiterea cauzei la rejudecare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri