Ceartă pe pensiile magistraţilor corupţi. Anularea drepturilor nu se va face de la data pensionării, ci de la data condamnării

Data publicării:
magistrati

Legea care ar putea să îi lase fără pensiile speciale pe magistraţii condamnaţi pentru corupţie mai are un singur pas până să fie adoptată. Proiectul a primit aviz pozitiv de la Comisia Juridică a Senatului şi va intra în dezbaterea plenului. Senatul este cameră decizională, după ce proiectul a trecut de Camera Deputaţilor prin adoptare tacită. La insistenţele reprezentanţilor asociaţiilor de magistraţi, în textul legii a fost introdusă precizarea că anularea pensiilor nu se va face de la data pensionării, ci de la data condamnării.

Reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii, ai Asociaţiei Magistraţilor şi cei ai Ministerului Justiţiei s-au certat în şedinţa de marţi a Comisiei Juridice a Senatului. Ambele părţi au fost invitate la discuţia asupra proiectului de lege care i-ar lăsa fără pensiile speciale pe judecătorii şi procurorii condamnaţi pentru corupţie.

Poftiţi! Dacă vreţi, puteţi da detenţia pe viaţă pentru magistraţi, pentru că proiectul acesta de lege pare aplicabil criminalilor de război! Iată, ai scăpat de instanţă şi te omoară CSM, care poate sa aibă sporite şi va putea să decidă fără nici un drept de control”, a spus Gabriela Baltag, preşedintele Asociației Magistraților din România.

Orice măsură se ia pe o durată, chiar şi pedeapsa detenţiunii pe viaţă. Dumneavoastră veţi aplica o măsură perpetuă?”, a întrebat şi Constantin Sima, preşedintele Asociației Procurorilor din România.

Cred că corpul magistraţilor este unul responsabil şi că nu va tolera în rândurile sale pe unii care dau dreptate pe alte temeiuri decât cele din lege. Un magistrat care bagă mâna în buzunarul altuia decade din toate drepturile”, a contracarat Mircea Aron, membru CSM.

Senatorii propun o soluţie pentru a împăca pe toată lumea. Legea „va limita accesul la pensiile speciale a acelor magistraţi care au suferit condamnări în legătură cu fapte de corupţie. Aceste prevederi se vor aplica nu retroactiv, ci în momentul în care legea va intra în vigoare”, a spus Cătălin Boboc, preşedintele Comisiei Juridice a Senatului.

Unul dintre cei care ar putea suferi rigorile noii legi este controversatul judecător Stan Mustață, trimis în judecată pentru trafic de influență, care tocmai făcuse cerere de pensionare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...