Cele 400 de volume ale Dosarului Mineriadei nu au loc la instanţa supremă

Data actualizării: Data publicării:
2017_06_14_GC_dosare_mineriada_ICCJ_2_4111

Curtea Supremă este prea mică pentru cât de mare e Dosarul Mineriadei. Nu juridic, ci fizic. Dosarul are peste 400 de volume şi este aproape imposibil să-şi găsească locul în sediul instanţei. Asta după ce, săptămâna trecută, toate spaţiile disponibile au fost ocupate de volumele dosarului "Gaze ieftine", instrumentat de DIICOT.

Aproape o oră s-au chinuit reprezentanţii Parchetului Militar să descarce volumele dosarului. Sunt peste 400 şi conţin toate mărturiile şi probele strânse în mai bine de un sfert de veac despre represaliile din 13-15 iunie din Piaţa Universităţii. Vrafurile de documente nici măcar nu încap în arhiva Curţii Supreme.

2017_06_14_GC_dosare_mineriada_ICCJ_2_4111
2017_06_14_GC_dosare_mineriada_ICCJ_2_4111

FOTO: INQUAM PHOTOS - George Călin

A fost nevoie de o dubă pentru a transporta cele mai bine de 400 de volume ale dosarului Mineriadei din iunie 1990 aici la sediul Instanţei Supreme. Rămâne însă problema depozitării acestuia, având în vedere că arhiva este deja plină, după ce săptămâna trecută DIICOT a trimis Curţii Supreme un dosar de trei ori mai voluminos.

Este vorba despre dosarul Gazelor Ieftine, trimis în instanţă după o anchetă ce a durat şapte ani. Este vorba despre vânzarea de gaze naturale la preţ preferenţial către firmele lui Ioan Niculae. În boxa acuzaţilor se află şi fostul ministru Adriean Videanu.

Din lipsa de spatiu, dosarul Gazelor ieftine a fost depozitat pe scările pe unde se face accesul către subsolul instanţei supreme. Sunt teancuri atât de înalte încât depăşesc cu mult înălţimea unei persoane.

Depozitarea dosarelor aduce din nou în atenţie problema spaţiului Curţii Supreme. Preşedintele instanţei spune că a sesizat de mai multe ori acest lucru şi primarului general al Capitalei.

Cristina Tarcea, preşedinte ICCJ: „Din păcate, toate demersurile noastre s-au soldat cu niciun rezultat până în prezent. Probabil că nu suntem foarte iubiţi de cine trebuie”.

Problema spaţiului ar putea influenţa şi durata de judecată a unor dosare şi acest lucru ar putea fi interpretat drept tărăgănare, mai spune şefa Curţii Supreme.

Cristina Tarcea, preşedinte ICCJ: „Noi încercăm să ne desfăşurăm activitatea în condiţii normale pentru că în primul rând ne gândim la cetăţean indiferent ce calitate are el. Din păcate acest lucru ar trebui să îl realizeze şi alte autorităţi nu numai ÎCCJ, pentru că justiţia nu este un SRL”.

Dosarul Mineriadei a ajuns la ICCJ după exact 27 de ani de la evenimentele sângeroase din centrul Capitalei din 13-15 iunie 1990.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri