Cerere pentru desecretizarea protocoalelor SRI

Data actualizării: Data publicării:
adrian tutuianu

Comisia parlamentară de control SRI solicită desecretizarea protocoalelor secrete încheiate de serviciile de informații cu alte instituții ale statului, a anunțat președintele Comisiei, Adrian Țuțuianu (PSD). Cererea vine la câteva zile după ce s-a pronunțat în favoarea desecretizării și ministrul Justiției, Tudorel Toader.

adrian tutuianu

„Am discutat astăzi în comisie și, în unanimitate, am opinat că aceste protocoale ar trebui desecretizate”, a declarat Țuțuianu. Acesta a precizat că structura parlamentară pe care o conduce poate doar să sugereze că este nevoie de o astfel de acțiune, desecretizarea putându-se face doar prin hotărâre de Guvern.

Duminică seara, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, la un post de televiziune, că nu este suficientă denunțarea protocoalelor secrete încheiate de SRI și Ministerul Public. „Nu e suficient să denunţi, că dacă denunţi ce faci? Nu mai este în vigoare, îl laşi inoperant, inaplicabil, dar cred că mai interesant ar fi să îl şi vedem, să îl şi desecretizăm, să ştim cum au funcţionat aceste structuri, cum s-a desfăşurat această colaborare, activitate mixtă”, a declarat Toader.

Informaţii despre un protocol SRI–DNA au apărut în spaţiul public încă din ianuarie. În urma acestor informaţii, DNA preciza că nu a existat niciun protocol de colaborare SRI-DNA și nici echipe mixte SRI-procurori.

La începutul lunii februarie, procurorul general al României, Augustin Lazăr, declara că protocoalele cu SRI sunt semnate cu Ministerul Public, nu direct cu DNA sau DIICOT, pentru a evita suspiciuni că ar exista parti-pris-uri care depăşesc cadrul legal.

Lazăr preciza că protocoalele încheiate de Ministerul Public cu SRI sunt secrete pentru că ele vizează combaterea terorismului, a migraţiei transfrontaliere şi alte asemenea fapte, care nu pot fi combătute „la vedere” şi presupun o anumită confidenţialitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri