Cine a făcut denunțuri împotriva Elenei Udrea

Data publicării:
22 DNA-2

Toți acești oameni o acuză pe Elena Udrea de trafic de influență sau de luare de mită în aceste două mari dosare întocmite de procurorii anticorupție. Spre exemplu, Dinu Pescariu susține că i-ar fi oferit 500.000 de euro Elenei Udrea, pentru ca aceasta să îl ajute, în urmă cu câțiva ani, pentru rezolvarea unor probleme în justiție.

Elena Udrea, despre Dinu Pescariu: Un inculpat care rămâne mereu liber. M-a rugat să intervin la Coldea pentru a-i debloca un cont în Elveţia

Printre persoanele care ar fi denunțat-o pe Elena Udrea se află şi Ana Maria Topoliceanu, fosta şefă a a Companiei Naţionale de Investiţii, fotografiată la Paris alături de Elena Udrea şi Alina Bica. Aceasta ar fi declarat sub jurămant că ar fi intermediat mita primită de fostul ministru al Turismului, iar informaţia se regăseşte în referatul privind propunerea de arestare a omului de afaceri Tudor Breazu, administratorul domeniului Elenei Udrea de la Nana.

Doi foști subalterni de la ministerul condus de Elena Udrea au spus procurorilor anticorupție, susțin surse judiciare, că aceasta ar fi condiționat plata către firma unui om de afaceri de o sponsorizare. E vorba de suma de 3 milioane de lei, pe care Elena Udrea ar fi cerut-o lui Adrian Gărdean.

Denunțuri împotriva fostului ministru al Dezvoltării au fost făcute și de fostul ministru Gabriel Sandu și de omul de afaceri Gheorghe Stelian, cel acuzat în dosarul în care fostul soț al Elenei Udrea, Dorin Cocoș, este în continuare arestat.

Alex Faur, un alt om de afaceri, spune că i-ar fi preluat creditul Elenei Udrea sub forma unei mite mascate.

Toate aceste denunțuri, coroborate cu alte probe, susțin investigatorii DNA, au dus la reținerea pentru 24 de ore a Elenei Udrea.

Marți, la sediul DNA au ajuns şi oamenii de afaceri Gheorghe Stelian şi Alexandru Faur. Gheorghe Stelian este cel care ar fi beneficiat de despăgubirea-record în dosarul în care a fost arestată fosta şefă a DIICOT, Alina Bica. Învinuit de complicitate la abuz în serviciu, milionarul a denunţat-o pe Elena Udrea în dosarul Microsoft.

Alexandru Faur este personajul controversat care, spun anchetatorii, ar fi preluat creditul de peste 3 milioane de euro contractat de Elena Udrea în 2007.  

Gheorghe Stelian, personaj-cheie pentru DNA

Omul de afaceri de 38 de ani este cunoscut în special pentru afacerile imobiliare de pe urma cărora a adunat o avere de zeci de milioane de euro. Succesul său se bazează pe o reţetă simplă - cumpăra drepturi de proprietate litigioase, la preţuri de nimic, şi le vindea apoi la preţuri de zeci de ori mai mari. Aşa s-a întâmplat, spun procurorii, şi în dosarul în care Alina Bica, şefa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a fost arestată. Cu ajutorul Alinei Bica, Stelian Gheorghe ar fi convins Comisia de Retrocedare să supraevalueze despăgubirea pe care statul urma să i-o plătească pentru 13 hectare din Parcul Plumbuita.

În acest mod, supranumitul "Stelu" a primit 90 de milioane de euro, cu 60 de milioane peste preţul real. Procurorii DNA spun că Dorin Cocoş ar fi fost cel care a intermediat totul. Omul de afaceri i-ar fi cerut lui Stelian Gheorghe, beneficiarul despăgubirii acordată ilegal, 16 milioane de euro pentru a-şi folosi influenţa asupra Alinei Bica, pe atunci membru în comisia de despăbugiri, şi asupra unui alt membru al comisiei, Sergiu Diacomatu, ca dosarul să primească aviz favorabil.

„Dorin Cocoş mi-a dat pe un bileţel numărul unui dosar aflat la ANRP şi mi-a cerut sprijinul pentru soluţionarea favorabilă şi cu celeritate a acestui dosar. (...) Solicitantul despăgubirilor din acest dosar era Gheorghe Stelian” (sursa: declaraţia lui Sergiu Diacomatu din dosarul DNA).

Omul de afaceri a vorbit şi el în dosar despre presupusa mită încasată de fostul soţ al Elenei Udrea.

„Dorin Cocoş mi-a cerut 10.000.000 euro aproximativ, pentru a interveni pe lângă factori de decizie din ANRP în vederea soluţionării dosarului meu. I-am remis lui Dorin Cocoş, în mai multe tranşe, suma de 10.000.000 euro, conform înţelegerii”. (sursa: declaraţia inculpatului Stelian Gheorghe)

Mai mult, Gheorghe Stelian este persoana de la care fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, a cumparat în 2006 un teren în zona Floreasca din Bucureşti. Elena Udrea a luat ulterior un credit pentru a construi pe acest teren un bloc de locuinţe. Terenul şi creditul au fost preluate ulterior de Alexandru Faur, partener de afaceri cu Stelian Gheorghe. Potrivit anchetatorilor, creditul de 3,3 milioane de euro ar fi fost de fapt o mită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri