Cine a votat în CSM pentru legile lui Tudorel Toader. Explicații de la șefa Înaltei Curți

Data actualizării: Data publicării:
cristina tarcea iccj

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, judecătorul Cristina Tarcea, dar și cei doi reprezentanți ai societății civile, Victor Alistar și Romeo Chelariu, au exprimat un vot favorabil pentru legile justiției propuse de ministrul Tudorel Toader. Cu 10 voturi la 8, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, joi, propunerile de modificare ale Ministerului Justiției.

Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, cele 10 voturi împotriva legilor justiției au venit de la președintele CSM, Mariana Ghena, de la procurorul general al României, Augustin Lazăr, de la judecătorii Mihai Andrei Bălan, Andreea Annamaria Chiș și Mihai Bogdan Mateescu, precum și de la procurorii Florin Deac, Codruț Olaru, Cristian Ban, Nicolae Andrei Solomon și Tatiana Toader.

De partea cealaltă s-au situat președintele ICCJ, Cristina Tarcea, judecătorii Simona Marcu, Gabriela Baltag, Lia Savonea, Nicoleta Tint și Evelina Oprina, dar și cei doi reprezentanți ai societății civile, Victor Alistar și Romeo Chelariu.

Preşedinta ICCJ, Cristina Tarcea, a declarat, după ședința CSM, că votul său a fost de a acorda un aviz cu observaţii, pentru că în acest fel ar fi putut atrage atenţia tuturor, inclusiv iniţiatorilor, asupra punctelor nevralgice ale proiectului, între care trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei şi procedura de numire a procurorilor şefi.

Nu mă ascund, nu îmi este jenă - votul meu a fost de a acorda un aviz cu observaţii asupra proiectelor, din două motive. În primul rând, este mesajul public - un sistem guvernat de legi adoptate în 2004 se impune modificat. Argumentul al doilea este că prin avizul cu observaţii pe care l-am fi putut acorda am fi atras atenţia tuturor, inclusiv iniţiatorilor, asupra punctelor nevralgice”, a declarat Cristina Tarcea la plecarea de la CSM.

Ea a spus că una dintre modificările contestate este trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei. „Nu suntem de acord cu aceast soluţie”, a subliniat Tarcea.

O altă propunere cu care ICCJ nu este de acord se referă la răspunderea magistraţilor, respectiv la procedura de numire a şefilor de Parchete. „Nu respingem modificarea, dar ea se impune nuanţată faţă de propunerea ministrului - problema numirii procurorilor şefi din cadrul Parchetelor. Desigur, era a patra problemă, a vârstei de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii. Îmi era teamă că dacă rezultatul final la CSM era de respingere, vor fi ignorate cu desăvârşire observaţiile noastre”, a afirmat preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Ministrul Tudorel Toader a prezentat, pe 23 august, propuneri de modificări la trei legi: Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor (nr. 303/2004), Legea privind organizarea judiciară (nr. 304/2004), Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (nr. 317/2004).

Printre amendamentele formulate de ministrul Justiției se numără scoaterea președintelui din procedura numirii procurorilor șefi și trecerea Inspecției Judiciare de la CSM la Ministerul Justiției.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri