Cine are dreptul la despăgubiri morale, în cazul unui accident. Decizia Înaltei Curți

Data publicării:
crop iccj inalta curte instanta suprema judecator justitie 4604154-Mediafax Foto-Bogdan Stamatin

A fost pronunțată la solicitarea Curții de Apel Târgu Mureș, care judecă o speță legată de un accident rutier în urma căruia un tânăr a rămas imobilizat într-un cărucior cu rotile. Părinții acestuia au solicitat (și au și primit, în prima instanță) daune morale, în baza reglementărilor civile privind prejudiciul prin ricoșeu. Instanța de la Târgu Mureș a cerut însă interpretarea curții supreme, care a dat dezlegarea ce urmează să fie motivată.

COMUNICATUL INTEGRAL CU DECIZIA ICCJ:

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Biroul de Informare şi Relaţii Publice

În şedinţa din 16 mai 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, legal constituit în cauză, a soluţionat sesizarea în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, fiind pronunţată următoarea soluţie:

Decizia nr.12 în dosarul nr.911/1/2016

Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Târgu Mureş - Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, în dosarul nr. 1804/308/2014, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că:

Dispoziţiile art. 1391 alin. (1) din Codul civil se interpretează în sensul că, într-o cauză penală având ca obiect o infracţiune de vătămare corporală din culpă, doar victima infracţiunii, care a suferit un prejudiciu, este îndreptăţită să obţină o despăgubire pentru restrângerea posibilităţilor de viaţă familială şi socială.

Dispoziţiile art. 1371 alin. (1) din Codul civil se interpretează în sensul că, autorul faptei va fi ţinut să răspundă numai pentru partea de prejudiciu pe care a pricinuit-o în cazul în care victima prejudiciului a contribuit şi ea cu vinovăţie la cauzarea ori la mărirea prejudiciului sau nu l-a evitat, în tot sau în parte, deşi putea să o facă.

Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit dispoziţiilor art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 16 mai 2016. 

După redactarea considerentelor şi semnarea deciziei, aceasta se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Purtător de cuvânt al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Judecător Minodora Condoiu” 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri