Cine este Bogdan Buzăianu, omul de afaceri controversat care apare în noul dosar al Elenei Udrea

Data publicării:
buzaianu-ultima-ora

Bogdan Buzăianu a câştigat miliarde de dolari de pe urma Hidroelectrica. Din 1996 i s-a permis să cumpere energie de la stat, care prin firmele lui a fost revândută unor fabrici de stat la preţuri chiar şi de 10 ori mai mari. În 2001 a încheiat cel mai mare contract de energie cu Hidroelectrica, de aproape 1 miliard de dolari, pe vremea când ministrul Economiei era naşul său, Doru Ioan Popescu. Despre acel contract, procurorii DIICOT au spus că reprezenta mai mult de 1 la sută din PIB-ul României de la acea vreme şi că ar fi fost încheiat ilegal. Directorii Hidroelectrica sunt acum în închisoare fiind condamnaţi, însă partea de dosar cu Bogdan Buzăianu nu a plecat niciodată către instanţă.

Remus Borza, administrator judiciar al Hidroelectrica: „Buzăianu chiar a fost un pionier. A fost un vizionar. Când a încheiat el pentru prima dată contracte bilaterale de energie cu Hidroelectrica nici nu exista piaţa contractelor bilaterale. În ceea ce priveşte piaţa de energie a înţeles (...) care este potenţialul.

Elena Udrea l-ar fi protejat pe Bogdan Buzăianu în schimbul a 5 milioane de dolari. În schimbul banilor, ea ar fi intervenit la Ministerul Economiei, care avea în subordine Hidroelectrica, și s-a asigurat că acele contracte păguboase pentru statul român nu vor fi reziliate.

Fostul ministru neagă însă orice implicare.

Elena Udrea: „Este din categoria băieţilor deştepţi. Datorită lui a apărut această sintagmă. Domnul Buzăianu este cel cu care mă lupt sau m-am luptat din 2005. Din cauza dânsului am plecat eu de la Cotroceni. Nu poţi să spui că eu, Elena Udrea, puteam să cer mită acestui om. L-am văzut o singură dată în viaţa mea cu totul întâmplător”.

Numele lui Bogdan Buzăianu și al nașului său, Dan Ioan Popescu, fost ministru al Economiei e inscripţionat în vitrina celui mai scump magazin din lume - aflat în Beverly Hills - alături de cele ale lui Barack Obama, Vladimir Putin, Tony Blair, Arnold Schwarzenegger și Michael Jordan.

În 2011, Bogdan Buzoianu a primit calitatea de ambasador al Zambiei la UNESCO. Tot atunci, preşedintele acestei ţări l-a acuzat de o escrocherie cu aur, iar omul de afaceri a pierdut titlul de ambasador. A anunţat însă că-l dă în judecată pe preşedinte, cerându-i despăgubiri de 100 de milioane de dolari.

Bogdan Buzăianu apărea în 2010 și în topul Forbes, cu o avere estimată la 100 de milioane de dolari. Recent însă, în presă au apărut informații că ar avea probleme financiare care l-au forțat să scoată la vânzare un palat pe care îl deţine în Elveţia.

În schimbul impunătoarei construcții, el ar cere 7,6 milioane de euro. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri