Codul Penal îi pune în încurcătură pe magistraţi. Judecătorii nu ştiu cum să aplice principiul legii mai favorabile

Data publicării:
ciocanel-3

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti şi cei de la Curtea de Apel Ploieşti susţin că nu ştiu cum să aplice principiul legii mai favorabile. Ei sunt în situaţia de a aplica legea în integralitatea ei sau de a combina prevederi din vechea şi noua lege, ca mai apoi să aleagă varianta favorabilă acuzatului.

Procurorul general ştie despre problemele judecătorilor. Susţine, însă, că deşi nu există o practică unitară, este prea devreme ca Ministerul Public să analizeze soluţiile date de instanţe în ultima lună şi jumătate, de când este în vigoare noul cod penal.

Între timp, tot mai multe instituţii sesizează existenţa unor neconcordanţe.

Modul în care se aplică legea mai favorabilă a fost discutat şi în 2011. Atunci, Curtea Constituţională a stabilit că un judecător nu poate combina prevederi din vechea lege şi din cea nouă, pentru că astfel şi-ar crea propria lege.

Totuşi, acest amalgam a fost aplicat în cazul Transferurilor. Acest lucru nu ar fi constituţional, susţine într-o postare pe pagina sa de internet Tudorel Toader, judecător la Curtea Constituţională.

„Cât privește determinarea concretă a legii penale mai favorabile, este de observat că aceasta vizează aplicarea legii, și nu a dispozițiilor mai blânde, neputându-se combina prevederi din vechea și din noua lege, deoarece s-ar ajunge la o lex tertia, care, în pofida dispozițiilor art. 61 din Constituție, ar permite judecătorului să legifereze”, scrie Tudorel Toader.

Neconcordanţele ridicate de magistraţi vor fi soluţionate de Instanţa Supremă pe 14 aprilie, atunci când se va întâlni Completul de 9 judecători.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri