#Colectiv Expert: Aparatele de ventilaţie nu erau poziţionate bine, ceea ce a dus la înteţirea focului

Data publicării:
artificii colectiv2

Expertul din Ministerul Justiţiei, desemnat de Parchetul General să întocmească Raportul tehnico-judiciar în cazul incendiului din Colectiv, a descoperit o nepotrivire suspectă.

„În ceea ce priveşte izolaţia antifonică există neconcordanţe între documentele fiscale, astfel că, în timp ce executantul lucrărilor de amenajare achiziţionează PLĂCI DE POLIURETAN, facturează chiriaşului BURETE IZOLATOR ANTIFONIC”, se arată în raportul expertizei tehnice judiciare.

Imediat după incendiu, reprezentantul firmei care s-a ocupat de reamenjarea localului aruncă vina pentru proporţiile tragediei pe patronii Colectiv.

„Materialul este materialul din care se face buretele cofrat, piramidal, care este în toate studiourile posibile din România, numai că e plan, că a fost mai ieftin. Deci, imaginaţi-vă, fâşia nu e cofratul ăla de ou. E un material plan, pur şi simplu. Este ignifugat grad F, adică poate să stea la căldură - motoare, calorifere, nu să îi dai foc”, spune reprezentantul firmei de amenajări.

Specialiştii confirmă că materialele folosite n-au fost de calitate, dar precizează că lista problemelor e mult mai lungă.

„S-au utilizat soluţii constructive (...) utilizând materiale improprii, combustibile, deci neconforme. Ventilaţiile (...) nu sunt poziţionate corespunzător. Instalaţiile electrice dispuse pe substanța din lemn sunt neconforme. Amplasarea containerului cu uşi fără bară de panică reprezintă o altă neconformitate. Utilizarea de geamuri de alt tip decât SECURIT la uşile de acces este neconformă. Placarea pereţilor, tavanului şi stâlpilor cu material inflamabil este neconformă”, se mai arată în raportul expertizei tehnice judiciare.

Foarte importantă în ancheta care va stabili cauzele tragediei din Colectiv este şi expertiza fizico-chimică pe care procurorii au solicitat-o şi care va fi gata în perioada următoare. Rezultatele ar putea arăta motivele pentru care, odată izbucnit, focul s-a propagat cu repeziciune.

63 de tineri au fost murit în urma incendiului care a făcut şi zeci de răniţi.

Citiți și

68 de victime ale tragediei din Colectiv cer daune ISU și MAI

#Colectiv | Încă o controversă. Rănit: Dacă vor să ne ajute, să ne dea ce ne trebuie, nu pansamente care erau utile acum două luni

Trei luni de la tragedia din clubul Colectiv

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri