Colegul tânărului din Craiova acuzat de terorism a cerut altă celulă

Data publicării:
luigi borcea-terorist-craiova

Colegul de celulă al tânărului din Craiova acuzat că pregătea un act de terorism a cerut să fie mutat pe motiv că Luigi Boicea se roagă de două ori pe noapte cu voce tare, încercă să îl convertească la Islamism şi îi vorbeşte permanent de metode „de suprimare a duşmanilor islamului”, informează News.ro, citând surse judiciare.

luigi borcea-terorist-craiova

Bărbatul care din 8 decembrie stă în aceeaşi celulă din Arestul Poliţiei Capitalei cu Constantin Luigi Boicea este arestat preventiv pentru cămătărie.

Acesta a solicitat recent să fie mutat în altă celulă, din cauza “ritualului” tânărului din Craiova, care se roagă de două ori pe noapte cu voce tare.

Colegul lui Boicea spune că acesta încearcă să îl convertească la islamism şi îi povesteşte neîncetat despre „metode de suprimare a duşmanilor islamului”, precizează sursa citată.

În 9 decembrie, Constantin Luigi Boicea, tânărul de 18 ani din Craiova acuzat de DIICOT că se pregătea să comită un act de terorism, a fost arestat pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti.

Decizia a fost contestată de Luigi Boicea la instanţa supremă, care nu a stabilit încă termenul la care cererea acestuia de eliberare din arest va fi analizată.

Luigi Boicea este în Arestul Poliţiei Capitalei din 8 decembrie, când a fost reţinut de procurorii DIICOT, pentru că a încălcat condiţiile controlului judiciar şi ar fi participat la activităţile de instruire desfăşurate online de organizaţia teroristă Stat Islamic.

Anchetatorii îl acuză pe Boicea de pregătire în vederea folosirii armelor de foc şi dispozitivelor explozive în scopul comiterii unui act de terorism, după ce acesta a încălcat condiţiile controlului judiciar, care îi interziceau să folosească internetul.

„Începând cu data de 9 decembrie 2015, avându-se în vedere starea de minorat a inculpatului Boicea Luigi Constantin de la acea dată, faţă de acesta s-a dispus şi ulterior prelungit până în prezent măsură preventivă a controlului judiciar, măsură pe parcursul căreia inculpatului i s-a interzis să acceseze internetul prin utilizarea de sisteme/dispozitive informatice având conexiunea de date active”, potrivit procurorilor DIICOT.

Anchetatorii susţin că, din 2015, Luigi Boicea a promovat în mod sistematic, în public, doctrina radical islamistă, prin postarea în mediul online, „prin intermediul unor reţele de socializare, a unor opinii, scrieri, imagini, înregistrări audio şi video reprezentând acţiuni armate violente şi de propagandă ale grupării teroriste Daesh/Statul Islamic (decapitări individuale şi colective, incendieri de persoane, execuţii prin împuşcare, mesaje radical-jihadiste ale liderilor unor grupări teroriste, mesaje de propagandă a Statului Islamic, promovarea «Sharia»), cu intenţia de a le face cunoscute şi a determina câştigarea de noi adepţi capabili să recurgă la săvârşirea aceluiaşi gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o”.

Potrivit procurorilor, Boicea, pe întreaga perioadă a controlului judiciar, a încălcat în mod sistematic obligaţia instituită în sarcina sa, inclusiv după data de 24 septembrie 2016, când a devenit major, continuând să acceseze site-uri de propagandă şi instruire a viitorilor combatanţi aparţinând organizaţiei teroriste Stat Islamic şi a încercat să intre în contact cu lideri ori reprezentanţi ai respectivei organizaţii teroriste în satisfacerea dorinţei manifeste de a obţine sprijin logistic şi financiar pentru săvârşirea unui act de terorism.

Procurororii spun că au date că, din 2015 şi până în prezent, tânărul a participat la activităţile de instruire şi pregătire desfăşurate online de organizaţia teroristă Stat Islamic pe site-uri de profil.

În 6 decembrie 2016, procurorii DIICOT au dispus extinderea cercetărilor, începerea şi continuarea urmăririi penale faţă de Luigi Boicea sub aspectul săvârşirii infracţiunii de participare la instruirea sau pregătirea în vederea folosirii mijloacelor distructive, armelor de foc, dispozitivelor explozive de orice fel, muniţiilor, explozivilor, în scopul comiterii unui act de terorism.

Rudele tânărului au povestit că acesta a renunţat în 2013 la religia creştin-ortodoxă pentru a trece la cea musulmană.

„După convertirea la islamism, tânărul şi-a schimbat stilul de viaţă, izolându-se de societate şi familie, identificându-se cu Statul Islamic şi vorbind permanent în numele acestuia. A început să poarte în public ţinută specifică musulmanilor şi să se afişeze pe reţelele de socializare cu însemnele Statului Islamic”, potrivit Poliţiei Române.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri