Comisia de la Veneția discută despre OUG 13. Ce a spus ministrul Justiției

Data actualizării: Data publicării:
tudorel toader govro

Ministrul Justiției a prezentat la Comisia de la Veneția un raport privind „evoluțiile constituționale și legislative recente din România”. Tudorel Toader a declarat la Digi24 TV că a vorbit despre conținutul actelor normative OUG 13, OUG 14, decizia CCR de vineri și „efectele juridice și consecințele sociale pe care le-au generat”.

Ministrul a declarat că a participat la Comisiei de la Veneția în calitate de membru titular al Comisiei și că a decis să dea curs invitației președintelui Comisiei de a face o prezentare privind situația din România din ultima perioadă. 

 „Despre ce puteam să vorbesc? OUG 13 cu legea de respingere, OUG 14 cu legea de aprobare, despre atitudinea civică, protestele care au însoțit aceste evenimente legislative, despre decizia CCR care a fost publicată ieri în Monitorul Oficial. Am prezentat conținutul actelor normative, efectele juridice pe care acestea le-au produs sau le produc încă și consecințele sociale pe care le-au generat. De ce am făcut acest raport? La invitația președintelui Comisiei. De ce consider că raportul este util și era necesar? Pentru o bună informare a Comisiei Europene, a Consiliului Europei, a Comisiei de la Veneția, pentru că numai comunicând corect și la timp conținutul și evoluțiile la care m-am referit și evaluările noastre pot fi obiective în raport cu realitățile sociale și juridice. Să nu uităm că avem MCV, România trebuia să răspundă la niște standarde, la niște condiționalități, iar prezența mea aici o consider utilă, benefică din aceasta perspectivă”, a declarat ministrul. 

În perioada 10-11 martie are loc cea de-a 110-a sesiune plenară a Comisie de la Veneția. Comisia de la Veneția funcționează în cadrul Consiliului Europei și este format din experți independenți în drept constituțional. Forul face recomandări privind bunele practici în sistemul de justiție. A fost creat în 1990 după căderea Zidului Berlinului, când în Europa Centrală și de Est era mare nevoie de asistență în acest domeniu. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri