Concluziile raportului în cazul lucrării de doctorat a șefei DNA

Data publicării:
kovesi la digi24

Lucrarea de doctorat a şefei DNA Laura Codruţa Kovesi este sub standardele de calitate ale unei teze de doctorat, notează în raportul său Comisia de lucru însărcinată să analizeze veridicitatea sesizării de plagiat în acest caz. Acesta este argumentul comisiei care, la capitolul "Concluzii", propune interzicerea publicării tezei în starea actuală, "deşi nu se poate reţine plagiatul", scrie News.ro.

kovesi la digi24

"1. Menţinerea titlului de doctor al dnei. Codruţa Laura Kövesi, retragerea acestuia apărându-ne ca fiind o sancţiune excesivă şi neadaptată; 2. Publicarea Raportului comun al Comisiei noastre şi anexarea acestuia la toate exemplarele din teza dnei. Kövesi prezente în toate bibliotecile din ţară – mai ales, în Universitatea de Vest din Timişoara, unde teza a fost susţinută; 3. Interzicerea publicării tezei în starea actuală, când – deşi nu se poate reţine plagiatul – în opinia noastră, este sub standardele de calitate ale unei teze de doctorat", sunt propunerile membrilor comisiei, inlcuse în raportul publicat pe site-ul CNATDCU.

De asemenea, prof. Claudia Ghica Lemarchand şi prof. Vlad Constantinesco apreciază că lucrarea lui Kovesi, "Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal", are 556 de rânduri de plagiat-falsificare (reluarea exactă a formulării unui terţ autor veritabil, fără a utiliza ghilimele, nici a indica cu precizie sursa citată) şi  47 randuri de plagiat-parazitism ( a te servi de ideile unui autor, exprimându-le diferit, fără a menţiona sursa cu o precizie suficientă).

În opinia conf. dr. Radu Chiriţă, "teza analizată conţine câteva paragrafe care pot fi calificate ca fiind plagiate şi încă câteva asupra cărora pot plana anumite suspiciuni, care nu sunt însă suficiente pentru a înlătura prezumţia de bună credinţă".

"Ţinând cont de aspecte de natură cantitativă şi calitativă, remarcând însă calitatea sa ştiinţifică sub nivelul unei teze de doctorat, consider că lucrarea nu este plagiată", spune, Chiriţă, care propune păstrarea titlului de doctor.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a anunţat oficial într-o conferinţă de presă că procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu a plagiat în lucrarea de doctorat, apreciind că retragerea titlului de doctor ar fi o decizie excesivă şi neadaptată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri