Condamnați, dar liberi. Anul trecut, 188 de pedepse cu închisoarea au fost prescrise

Data publicării:
politie sias duba

Anul trecut, 188 de infractori au scăpat de închisoare pentru că acuzaţiile s-au prescris până să fie prinşi. Acum, în primele şapte luni, alte peste 100 de pedepse s-au şters din acelaşi motiv.

Cei mai mulţi infractori români daţi în urmărire internaţională merg în Austria, Germania, Italia sau Spania. Stau ascunşi, muncesc la negru şi încearcă să nu atragă atenţia. Poliţiştii din Occident reuşesc cu greu să le dea de urmă. Chiar dacă îi găsesc, formalităţile de extrădare pot dura ani de zile.

Ultimul astfel de caz s-a petrecut în Spania. O femeie condamnată la doi ani de închisoare pentru trafic de stupefiante s-a ascuns mulţi ani lângă Madrid. A fost găsită de poliţiştii de acolo, dar n-a mai fost extrădată ca să execute pedeapsa în România. În timp ce autorităţile lucrau la formalităţile de expulzare, fapta sa a fost prescrisă.

„Problema este şi la noi şi acolo. Noi trebuie să ne mişcăm mai repede dacă vrem să-i aducem înainte de prescripţie”, spune avocatul Valentin Tudor.

Există şi cazuri în care infractorii români condamnaţi nu pot fi extrădaţi - atunci când acuzaţia pentru care au primit pedeapsa în România nu este incriminată în ţara unde se ascund. Severin Tcaciuc este unul dintre cei care au speculat acest lucru. A fost condamnat pentru evaziune fiscală, dar stă liniştit în Austria, spun surse din Poliţie. Austriecii i-au dat de urmă, dar au anunţat că nu îl pot trimite acasă, pentru că la ei în ţară fapta lui nu este trecută în Codul Penal. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri