Conflict DNA-Guvern. Premierul se va consulta cu ministrul justiției înainte de a sesiza CCR

Data actualizării: Data publicării:
tudose 170706_SEDINTA_GUVERN_10_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Premierul se va consulta cu ministrul justiţiei, Tudorel Toader, dacă e cazul să reclame DNA la Curtea Constitutională, în ideea că ar exista un conflict între Direcția Națională Anticorupție și Guvern. Conflictul ar avea legatură cu dosarul de corupție Belina, în care sunt vizați cei doi miniștri Sevil Shhaidehh și Rovana Plumb.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a avut deja o poziție publică în legătură cu acest subiect. El a spus zilele trecute că nu este treaba procurorilor DNA de a investiga hotărâri de guvern, acestea putând fi atacate doar în contencios administrativ, iar legalitatea lor putând fi lăsată doar la aprecierea unui judecător.

Discuția vine în contextul în care în 2013, prin hotărâre de guvern, insula Belina și brațul Pavel au fost trecute din proprietarea statului în proprietatea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca apoi, la câteva zile, acestea să fie închiriate firmei Tel Drum.

Declarația ministrului justiției referitoare la DNA a dus la un conflict deschis între Tudorel Toader și șefa procurorilor anticorupție. Laura Codruța Kovesi a sesizat CSM, reclamând un amestec în independența justiției și a DNA.

În aceste condiții, premierul Mihai Tudose a decis să se consulte cu ministrul Tudorel Toader pentru a vedea dacă există un conflict instituțional între Executiv și DNA în cazul dosarului Belina, în care procurorii anticorupție au pus-o deja sub urmărire penală pe vicepremierul Sevil Shhaideh și cer aviz de începere a urmăririi penale împotriva ministrului Rovana Plumb.

Citiți și:  Planul prin care insula Belina a fost transferată la CJ Teleorman

Marți, întrebat dacă ministrul justiției va sesiza CCR, în numele Guvernului, sau dacă premierul va face acest lucru în legătură cu dosarul Belina, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a sugerat că premierul trebuie să facă această sesizare.

Pe de altă parte, președintele Iohannis l-a criticat, marți seară, pe ministrul justiției pentru faptul că a spus că legalitatea unei hotărâri de guvern sau a unui ordin de ministru este verificată în contencios administrativ, de judecători, și nu de procurori. Ministrul justiției a avut o abordare inadecvată, iar în calitate de ministru al justiției, trebuia să vină cu un act în care să repare eventuale disfuncționalități pe care le constata în domeniul pe care îl conduce, a declarat Klaus Iohannis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri